Gezonde en glutenvrije cheesecake

0.0 from 0 votes
Course: Gebak
Aantal

8

stuks

Deze waanzinnige glutenvrije cheesecake parel van Oh My Pie bestaat uit pure ingrediënten en verborgen groenten. Stroop je mouwen alvast maar op! Gluten-, lactosevrij en eventueel vegan genieten is een feest!

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 400 g bruine of witte bonen

  • 3 eieren

  • 5 medjoul dadels

  • 1 el bakpoeder

  • 2 el ahornsiroop of agavesiroop

  • 3 el cacao

  • 50 g amandelmeel

  • 3 el pecannoten

  • 1 el kokosolie

  • optioneel: 1 el Choco Loco

  • Voor de cheesecake vulling
  • 600 g koksyoghurt, sojayoghurt of (lactosevrije) kwark

  • 4 el agavesiroop

  • 6 blaadjes gelatine of 3 1/2 agar agar

  • 1 tl vanille aroma of 1/2 tl vanillepoeder

  • een scheutje citroensap

  • 2 el water

  • Voor de koffielaag
  • 100 ml sterke koffie

  • 50 ml kokosmelk

  • 2 blaadjes gelatine of 1 agar agar

  • Voor de chocoladecrème
  • 1 avocado

  • 1 banaan

  • 2 el ahornsiroop of agavesiroop

  • 2 el cacaopoeder

  • Voor de cookie dough
  • 5 el amandelmeel

  • 4 medjoul dadels (ontpit)

  • 50 g pure chocolade

  • 2 el pindakaas

  • 1 tl vanillearoma of het merg van een vanillestokje

  • 30 g hazelnoten crunch

Bereiding

  • De bodem
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en ver de randen in.
  • Mix de eieren voor zo’n 5 minuten samen met het zoetmiddel tot een lobbige massa.
  • Maak vervolgens de uitgelekte bonen, het meel, de bakpoeder, de medjoul dadels, zoetmiddel, zout, kokosolie, cacao en eventueel de specerijen fijn met een keukenmachine.
  • Schenk het mengsel in een mengvorm en giet de lobbige eiermassa hierbij.
  • Spatel de eiermassa door het deeg heen. Gebruik je geen eieren? Voeg dan het lijnzaadmengsel toe samen met de bakingsoda en het citroensap en roer het brownie mengsel nog één keer door elkaar.
  • Schenk het beslag in de springvorm. Zorg ervoor dat je de helft van de springvorm vult. Heb je nog brownie mengsel over? Vul hier dan een klein springvormpje mee voor een extra taartje. Hak de pecannoten grof en strooi deze over de brownie.
  • Schuif de browniebolide in de oven en bak deze 25 minuten in de oven.
  • Laat de browniebodem afkoelen en ga verder met het maken van de vulling.
  • De vulling
  • Schenk de yoghurt samen met het zoetmiddel en de vanille in een kom en roer de ingrediënten door elkaar.
  • Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed oor elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijft ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4
  • Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Haal het pannetje van het vuur.
  • Mis het parelwitte goedje door elkaar, voer eventueel nog een halve theelepel xanthaangom toe, je zal merken dat het mengsel extra luchtig wordt. Giet de helft van het yoghurtmengsel boven op een afgekoelde bodem. Zet de bodem in de koelkast zodat de vanille laag op kan stijven. Zet het overige yoghurtmengsel even aan de zijkant. Ga eerst door met het maken van de koffie laag.
  • De koffielaag
  • Doe de koffie en de kokosmelk in een pannetje.
  • Gebruik je gelatine? Week de blaadjes in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week gewordem is. Verwarm de gelatine in het pannetje met koffie en kokosmelk en roer dit goed door elkaar. Blijf ondertussen goed roeren totdat de gelatine is opgelost om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  • Gebruik je agar agar? Roer de agar agar het koffie en kokosmengsel en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Roer het mengsel goed oor elkaar zodat de agar agar goed opgenomen zal worden. Haal het pannetje van het vuur. Ga door naar stap 4.
  • Schenk jouw smakelijke koffiemengsel over het vanille tapijtje en zet de smakelijke bolide weer in de koelkast.
  • Wanner het stijf genoeg is kun je het yoghurtmengsel licht verwarmen en goed door kloppen met een mixer of staafmixer zodat het mengsel weer vloeibaar is. Schenk dit vervolgens over het koffiemengsel heen en zet de taart weer in de koelkast.
  • De chocoladelaag
  • Pureer de avocado, cacao, banaan en het zoetmiddel in een kom tot een smeuïg mengsel. Proef even of de mousse op smaak is.
  • Spreid deze sierlijk over de koffielaag, het liefste niet te dicht bij de rand.
  • De cookie dough
  • Maak de ingrediënten klein met een keukenmachine of blender totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Proef even of het op smaak is.
  • Laat de cookie dough zo’n 10 minuten opstijven in de koelkast.
  • Snijd ondertussen de springvorm los van de cheesecake. Doe dit door het mes van boven naar beneden te bewegen tot aan de bodem rondom zodat de hele taart uit de vorm komt.
  • Strooi het cookie dough mengsel over de taart en geniet ervan!