Wat zijn FODmaps?

Wij krijgen vaak de vraag of YAM desem ook geschikt is voor mensen die gevoelig zijn voor FODmaps. Maar wat zijn FODmaps nou eigenlijk?

Wat is FODMAP overgevoeligheid?

FODMAPS zijn kleine moleculen ( koolhydraten) die bij mensen, die er overgevoelig voor zijn, niet goed verteerd worden in de dunne darm. Daardoor komt het onverteerbaar terecht in de dikke darm. Pas in de dikke darm worden de FODMAPS in grote hoeveelheden door bacteriën opgegeten  Dit kan leiden tot gasvorming, opgeblazen gevoel en het prikkelbare darm syndroom.

FODMAPs komen voor in allerlei voedingsmiddelen, waaronder ook broodsoorten. Tarwe bevat namelijk fructanen, die onder FODMAPs vallen. Spelt bevat echter veel minder fructanen, daarom eten mensen die gevoelig zijn voor fructanen vaker spelt. Let overigens goed op dat het 100% spelt is en niet vermengd met tarwe. Voor glutensensitieven maakt het niet uit of je tarwe of spelt eet, want ze bevatten allebei gluten. Daarom maakt YAM gebruik van haver!

De afkorting FODMAP?

FODMAP is een afkorting van Fermentation of Oligosaccharides, Dissacchardes, Monosaccarides and Polyols.

 • F . Fermeteerbare
 • O . Oligosachariden (fructanen en galactanen)
 • D . Disachariden (lactose, komt voor in melkproducten)
 • M . Monosachariden (fructose, komt voor in fruit en groenten)
 • A . And
 • P . Polyolen (suikeralcoholen, komt voor in zoetstoffen, fruit en groenten)

Verschillende FODMAPs

 1. Fructanen, zitten voornamelijk in tarweproducten zoals brood en pasta maar ook enkele groenten zoals uien en doperwten. Vaak wordt deze bron ook gebruikt in magere yoghurt of melkdranken waardoor dit één van de grootste veroorzakers is voor vervelende symptomen. Het YAM desem broodje heeft een zuurdesem proces wat het fructaan gehalte verlaagt, waardoor het een laag FODMAP product is!
 2. Galactanen, zitten in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten.
 3. Lactose, komt voor in melk.
 4. Fructose, komt vooral voor in bepaalde fruitsoorten en honing. Vaak wordt dit aan voedingsproducten toegevoegd als zoetstof of om het uiterlijk en textuur te verbeteren. Zolang de fructose in balans is met glucose hoef je het niet te vermijden. Toch raden we aan om van appels en watermeloen kleine porties te een.
 5. Polyolen, zijn koolhydraten die voornamelijk voorkomen in steenvruchten en groenten. Polyolen hebben namen die eindigen op ‘ol’ en zijn op verpakkingen te zien als e-nummers, zoals sorbitol (E420), mannitol (E421), maltitol (E963, Xylitol (E967) waarbij staat ‘overmatig gebruik kan laxerend effect hebben’. Kijk maar eens op een kauwgom pakje.

Let op! Dit betekent niet dat je niets meer mag eten. Iedereen reageert er natuurlijk weer anders op, alleen kunnen sommige mensen niet in grote hoeveelheden FODMAPs eten.

Waarom hebben we niet allemaal PDS?

Je vraagt jezelf af waarom we niet allemaal te maken hebben met PDS toch? Iedereen eet FODmaps en produceert gas, maar iedereen heeft een andere combinatie van bacteriën in zijn of haar darmen. Het hangt dus van de persoon af hoe het gas wordt verwerkt.

Goed om te weten tijdens een FODmap dieet:

FODMAP-arm: YAM desem, glutenvrije croissants, havermout, rijstwafel, aardappel, mais, spelt, rijst, mihoe, taco van maismeel, andijvie, augurk, gember, olijf, sla, tomaat, aardbei, bosbes, kiwi, sinaasappel, amandelmelk, sojamelk, waterijs, brie, mozzarella, tofu, poedersuiker, rietsuiker, kastanje, kokosnoot en hazelnoten.

FODMAP-rijk: brood gemaakt van tarwe, beschuit, ciabatta, roggebrood, amandel, bulgur, couscous, pizza, pasta, artisjok, bloemkool, knoflook, pompoen. zuurkool, zoete aardappelen. abrikoos. peer, vijg, melk, chocolademelk, kwark, vla, geitenkaas, smeerkaas, bruine bonen, linzen, agavesiroop, knoflookpoeder en cashewnoten.