Eindelijk is het zo ver. Na zaaien, groeien, en heel lang wachten oogst onze boer Bart de glutenvrije YAM haver. 100% glutenvrij van Hollandse bodem. Wat een feest! Benieuwd? In het filmpje kun je zien hoe de oogst is gegaan. Wil je meer weten over het oogsten en de YAM haver? Bart vertelt het je.
Vocht
Het perfect moment om te oogsten is als de korrel van de haver niet meer dan 15% vocht bevat. Dit wordt bepaald met een speciale vochtmeter. Te vochtig weer kan gevaarlijk zijn voor de haver, de korrel verliest dan zijn voedingskracht en wordt waardeloos. Daarnaast omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen op het land worden gespoten is er dan ook meer kans op onkruid.
De oogst
De oogst wordt uitgevoerd met een combine. Deze heeft een grote maaibek aan de voorkant die de haverkorrels van de plant knipt. Vervolgens word de haver in de machine gedorsen. Het kaf wordt van het koren gescheiden door grote trommels en zeven en schoongemaakt door middel van veel verschillende wielen. Als de tank van de dorsmachine vol is wordt deze geleegd in een grote kiepwagen die de haver naar de opslag brengt. Hier wordt het eventueel nog gedroogd.
Schoonmaken
Voor de oogst worden al de machines goed schoongemaakt en gecontroleerd op de aanwezigheid van tarwe of gerst, dit zijn gluten houdende gewassen die natuurlijk niet bij de haver horen.