Het ziet eruit als couscous, is zo veelzijdig als rijst, maar kent een rijkere, meer nootachtige smaak: (rode) quinoa. Ook wel het wondergraan genoemd. (Je spreekt het uit als kien-wah). Quinoa zit boordevol vitamines en mineralen, is rijk aan ijzer en magnesium, bevat meer eiwitten dan tarwe, rijst of aardappel en is bovendien glutenvrij. Een prima afwisseling voor muesli, rijst of pasta, en de bereidingswijze is net zo simpel. Quinoa is ook bij uitstek geschikt voor een heerlijk frisse salade. Quinoa salade kun je bijvoorbeeld maken als bijgerecht, maar is op warme zomerse dagen ook heerlijk als maaltijd. Bekijk hier het recept voor een quinoa salade met de rode quinoa variant.
Ingrediënten
- 300 gr gemengde rood-witte quinoa
- 600 ml groente- of kippenbouillon
- 220 gr gemengde noten en pitten (bijv. hazelnoten, amandelen, pistachenoten etc.)
- 75 gr rozijnen
- 100 gr cranberries
- 1 bosje koriander
- 1 bosje peterselie
- 1 takje munt
- ½ bosje basilicum
- 100 gr granaatappelpitjes
Ingrediënten dressing
- 100 ml goede olijfolie
- 1 uitgeperste citroen
- 1 el agavesiroop
- zout en peper
- 2 tl kardemom
Bereidingswijze quinoa salade
- Doe de quinoa in een grote pan met de bouillon en breng het aan de kook. Laat zachtjes pruttelen (ongeveer 20-25 minuten) totdat de quinoa al het water heeft opgenomen.
- Rooster de noten in een pan zonder boter of olie (pas op voor aanbranden).
- Wel de rozijnen en de cranberries gedurende 10 minuten in warm water.
- Maak intussen de dressing door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen.
- Voeg dan de noten, rozijnen, cranberries en quinoa bij de dressing, schep goed door en laat het geheel goed intrekken.
- Hak alle verse kruiden fijn en meng die vlak voor het serveren door de salade. Strooi als laatste de granaatappelpitjes over de salade.