Glutenvrije cheesecake

0.0 from 0 votes
Course: Gebak
Bereidingstijd

8

hours 

Zelf glutenvrije cheesecake maken? Deze cheesecake heeft éven (8 uur!) de tijd nodig, maar het eindresultaat is jammie! Een lekkere traktatie en zeker het wachten waard. Ken je de klassieker New York cheesecake? Deze romige variant heeft een eigen twist. De crunchy cheesecake bodem maken we namelijk met onze YAM speculaasjes.

Ingrediënten

  • 200 g YAM speculaasjes (2 pakjes)

  • 20 g poedersuiker (voor de bodem)

  • 90 g gesmolten boter

  • 450 g lactosevrije roomkaas

  • 120 g poedersuiker (voor de bovenkant)

  • een snufje zout

  • 35 g glutenvrije bodem

  • sap van een citroen

  • 300 ml lactosevrije slagroom

  • 4 eieren

  • 1/2 tl vanille extract

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet in met boter.


  • Smelt de boter in een pan en schenk dit bij de speculaaskruimels.
  • Voeg 20 gr poedersuiker toe en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel het speculaas mengsel gelijkmatig in de vorm en duw dit goed aan tot een mooie bodem.
  • Plaats de bodem 10 minuten in de oven. Haal de springvorm uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 225 graden.
  • Mix de lactosevrije roomkaas in een kom met 120 gr poedersuiker.
  • Voeg een snufje zout, het bloem en het citroensap toe en meng dit door elkaar.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe aan de mix.
  • Doe tenslotte de eieren en het vanille extract in de kom en meng dit goed.
  • Giet het romige mengsel in de bakvorm op de bodem en zet de cheesecake in de oven voor 60 minuten.
  • Verlaag na 10 minuten de temperatuur van de oven naar 90 graden. Let op: laat de deur van de oven dicht!
  • Draai na 60 minuten de oven helemaal uit en laat de cheesecake nog 2 uur in de gesloten(!) oven staan.
  • Haal na 2 uur de cheesecake uit de oven en laat hem afkoelen.
  • Zet de cheesecake daarna nog minstens 4 uur in de koelkast voor je hem serveert.