Glutenvrije feesttaart met YAM speculaas

0.0 from 0 votes
Course: Gebak
Aantal

8

stuks

December, de tijd van lekker eten, feest en het maken van lekkernijen in jouw eigen keuken. Marike van Oh My Pie! is dol op YAM speculaas. “Ze smaken zoals speculaasjes horen te smaken, lekker knapperig en vol smaak!“. Lekker voor bij de koffie, voor tussendoor of om in huis te hebben wanneer er onverwachts glutenvrij bezoek langskomt.
YAM speculaas: heb jij ons al geprobeerd? We zitten met z’n tienen in een pakje en we zijn l

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 75 g glutenvrij havermeel

  • 75 g amandelmeel

  • 2 tl speculaaskruiden

  • snufje zout

  • 1 ei

  • 1 tl bakpoeder

  • 30 g ahornsiroop

  • Voor de amandelspijs
  • 100 g amandelmeel

  • 2 tl rasp van een citroen

  • 70 g ahornsiroop

  • Voor de vulling
  • 300 ml (plantaardige) slagroom

  • 200 g (kokos) yoghurt

  • 40 g ahornsiroop

  • 5 blaadjes gelatine

  • Voor de topping
  • 1 pakje YAM speculaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden onder en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
  • Schuif de bodem de oven in voor zo’n 8 minuten. Laat deze vervolgens afkoelen buiten de oven.
  • Ga ondertussen aan de slag met het maken van het amandelspijs. Roer alle ingrediënten door elkaar en kneed er vervolgens een spijsbal van. Duw het uit over de bodem van de taart zodat er overal een even dikke spijslaag te zien is.
  • Bekleed de zijkanten eventueel met acetaatfolie, door dit folie worden de randen van de taart heel strak, ik vind dit heel mooi en fijn werken. Het is geen must.
  • Zet de springvorm in de koelkast, we gaan aan de slag met het maken van de overheerlijke vulling!
  • Roer de yoghurt en de vanille en de ahornsiroop door elkaar.
  • Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water. Knijp ze uit wanneer ze zacht geworden zijn. Verwarm de gelatine in een pannetje al roerende en zet het vuur uit wanneer de gelatine is opgelost. Roer hier de yoghurt doorheen.
  • Klop ondertussen de (plantaardige) slagroom lobbig. Wanneer deze lobbig is kun je beetje bij beetje de yoghurt er doorheen spatelen. Spatel niet te lang want dan verdwijnt de lucht uit jouw vulling, zonde.
  • Schenk de vulling over de bodem van de springvorm en zet de taart in de koelkast voor zo’n 3 uur.
  • Wanneer de vulling stijf genoeg is kun je net voor het serveren de speculaasjes er overheen kruimelen. Verwarm de chocolade au bain marie en swirl dit over de taart heen voor wat extra confetti.
  • Snijd de taart in punten met een warm mes (!!) en geniet!