Coeliakie op school

Heeft je kind coeliakie? Hoe zorg je er dan voor dat je kind geen gluten of lactose binnen krijgt? Het blijft altijd spannend. Wij geven je tips en delen ervaringen van andere ouders.

Hoe om te gaan met coeliakie op school?

Het is belangrijk om duidelijke afspraken met school te maken en zorg er ook voor dat op school elke docent op de hoogte wordt gesteld van het feit dat je kind coeliakie heeft. Je kunt hier een voorbeeld brief downloaden  waarin word uitgelegd wat gluten zijn en waarom deze gevaarlijk zijn voor je kind. Heel handig!

Om teleurstelling te voorkomen bij kinderen is kun je aan de docent bijvoorbeeld een leuke snoeptrommel met glutenvrije snoepjes geven. Als er wordt getrakteerd kan hieruit wat gepakt worden.

Trakteer ook de juffen en meesters eens op een glutenvrije traktatie en leg het ze nog een keer persoonlijk uit wat coeliakie inhoud. Zolang je kind geen gluten binnen krijgt is er namelijk niets bijzonders met je kind aan de hand.

Tips voor andere ouders

Maak een informatiebriefje voor de ouders van klasgenootjes waarin je kort uitlegt wat coeliakie is en wat wel en niet kan en mag. Ook een aantal voorbeelden voor een traktatie doet wonderen, klik hier voor onze (Sinterklaas) tips. Noteer ook je telefoonnummer zodat ouders die twijfelen even contact met je kunnen opnemen.

Voor het kind

  • Bestel of maak een leuke button met ‘Glutenvrij hoort bij mij’. Zo help je je kinds omgeving eraan herinneren en vertel je zoon of dochter dat ze nooit iets mogen opeten zonder het te vragen aan bijvoorbeeld de juf.
  • Leer je kind ook om altijd goed handen te wassen. Een ongelukje zit in een klein kruimeltje…
  • Versier de broodtrommel en drinkbeker leuk en opvallend met een foto of laat hem bedrukken met de tekst ‘Glutenvrij hoort bij mij’. Op verschillende sites kun je dit heel gemakkelijk en snel regelen.
  •  Deze Facebook pagina is bedoeld voor ouders/familie van kinderen met coeliakie of gewoon als je iemand kent met coeliakie natuurlijk. Vaak loop je toch tegen dingen aan en op deze Facebook worden dit soort ervaringen gedeeld.

Wat doen als je kind gluten binnen krijgt?

Hoe goed er ook wordt opgelet het gebeurd iedereen wel eens met coeliakie dat er toch gluten binnen komen. Lees in dit artikel onze tips!

Glutenvrij op vakantie

Wil je zorgeloos op vakantie met je kind? Om optimaal te genieten helpen we je op weg met glutenvrije tips voor op vakantie.

Coeliakie bij jongeren

Huisgenootjes die overal broodkruimels achterlaten? Uitleggen wat er niet gegeten kan worden en geen biertje bij de borrel? Ben je tussen de 16 en 26 jaar oud en lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging? Dan kan er WEL meegedaan worden met verschillende activiteiten van de NCV.Samen op wintersport, zomerkamp,  bakworkshops en lekker uit eten. Wil je weten waar en wanneer de volgende activiteit plaatsvindt? Meld je dan via de website aan voor de digitale nieuwsbrief. Ook is er een Facebook waar je met jongeren over glutenvrije onderwerpen kan hebben en vragen kan stellen