Dermatitis herpetiformis

Heb je last van jeukende blaasjes, bultjes of blaren op je ellebogen, knieën, schouders of billen? Het kan dan zijn dat je dermatitis herpetiformis hebt, ook wel de ziekte van Duhring genaamd. DH ontstaat net als coeliakie door een overgevoeligheid voor gluten. Wij vertellen er graag meer over in dit artikel.

Wat is dermatitis herpetiformis?

Mensen met dermatitis herpetiformis hebben net als mensen met coeliakie een overgevoeligheid voor gluten. Wanneer de huid in aanraking komt met gluten, ontstaan het jeukende bultjes, blaasjes of zelfs blaren op de huid. Niet iedereen met coeliakie heeft dermatitis herpetiformis. Maar omgekeerd heeft bijna iedereen met DH wel beschadigingen in de dunne darm door de gevolgen van het eten van gluten.

Is dermatitis herpetiformis erfelijk?

Ja, familieleden van mensen met DH hebben niet alleen een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van DH maar ook van coeliakie. Onderzoek heeft aangetoond dat elke 5de patiënt met dermatitis herpetiformis een familielid heeft met coeliakie en/of DH.

Vaststellen of je dermatitis herpetiformis hebt

Bespreek je symptomen met je huisarts je symptomen en informeer over DH. Vraag aan je huisarts of je doorverwezen kan worden naar een dermatoloog. De dermatoloog zal een klein stukje huid weghalen en deze controleren op de aanwezigheid van de antistof immunoglobuline A (IgA). Als deze antistof aanwezig is zal de dermatoloog je doorverwijzen naar een maag-darm-leverspecialist die een darmbiopsie gaat afnemen. Als blijkt dat je dermatitis herpetiformis hebt, dan zal je een glutenvrij dieet moeten volgen. Een diëtist kan je het beste bij helpen bij het maken van een dieetplan om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke voedingsstoffen mist. Daarnaast krijg je misschien ook nog medicijnen, denk bijvoorbeeld aan de tabletten Dapson. Deze kunnen ervoor zorgen dat de symptomen van jeuk en branderigheid snel verdwijnen. De tabletten bestrijden de symptomen, maar laten de oorzaak niet verdwijnen. De duur van een behandeling is vaak jaren tot levenslang.

Raadpleeg altijd eerst je huisarts

Ga niet zelf experimenteren met voeding, maar bezoek altijd je huisarts of een diëtist voor een diagnose. Als je zelf gaat experimenteren met voeding, dan wordt het heel lastig voor een arts om een diagnose te stellen. Hoe vervelend het ook kan zijn, de dokter moet het effect van gluten op jouw lichaam zien. Bij coeliakie is het bijvoorbeeld belangrijk dat je geen jodiumtekort krijgt, maar als je ook DH hebt moet je juist oppassen met de inname van gejodeerd zout, hoestdrank en schaaldieren omdat dit kan leiden tot verergering van de ziekte.