Gluten in medicijnen

In sommige medicijnen en vitamine- en mineralensupplementen kan tarwezetmeel zitten. Tarwezetmeel wordt in sommige medicijnen als vulmiddel gebruikt. Als je coeliakie of glutenintolerantie hebt, kunnen deze geneesmiddelen overgevoeligheidsreacties veroorzaken.

Geef het door aan je apotheek

Geef altijd door aan je apotheek dat je coeliakie of een glutenintolerantie hebt. Apothekers kunnen patiënten met een glutenintolerantie in het apotheekinformatiesysteem een label meegeven. Hierdoor verschijnt er automatisch een melding wanneer er een recept wordt ingevoerd voor een geneesmiddel dat gluten of zetmeel bevat. Het kan voorkomen dat er zetmeel van onbekende oorsprong in een medicijn zit. Dit betekent dat er een bepaald soort zetmeel in zit, maar dat het onduidelijk is of het om tarwezetmeel gaat.

Tarwezetmeel volgens de wettelijke norm

De hoeveelheid tarwezetmeel in medicijnen moet altijd minder zijn dan de wettelijke norm van 20 mg gluten per kilogram product. Volgens het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) zijn geneesmiddelen met daarin tarwezetmeel daarom veilig voor mensen met coeliakie. Let natuurlijk wel op dat je dagelijkse inname van gluten niet wordt vergroot door het gebruik van medicijnen. Alle kleine beetjes kunnen namelijk toch zorgen voor overgevoeligheidsreacties. Voor mensen met een tarwe allergie kan tarwezetmeel in medicijnen wel onveilig zijn.

Maiszetmeel in plaats van tarwezetmeel

Tegenwoordig wordt het gebruik van tarwezetmeel door fabrikanten van medicijnen ontmoedigd, omdat er veel mensen overgevoelig zijn voor tarwe of gluten. Daarom wordt er nu vaak maiszetmeel gebruikt in plaats van tarwezetmeel. Toch kunnen er nog “oude” medicijnen in omloop zijn waarin tarwezetmeel is verwerkt. Het gebruik van tarwezetmeel moet volgens de richtlijnen van het CBG altijd in de bijsluiter worden vermeld. Lees daarom altijd de bijsluiter om er zeker van te zijn of het geneesmiddel geschikt is voor jou.

Glutenvrije medicijnen, doe zelf de check!

Twijfel je of bepaalde medicijnen gluten bevatten? Je kunt via de Geneesmiddelen Informatiebank zelf checken of jouw medicijnen gluten bevatten. Vul bij ‘uitgebreid zoeken’ de productnaam van jouw medicijn in. Je krijgt zo een overzicht van de samenstelling en hulpstoffen van het medicijn.
Wil je graag een lijst met medicijnen die tarwemeel bevatten? Vul dan bij de regel hulpstof ‘tarwezetmeel’ in. Je krijgt op deze manier een hele lijst van medicijnen die tarwezetmeel bevatten. Als je de optie ‘bevat geen’ aanvinkt, krijg je een lijst met alle tarwezetmeelvrije medicijnen.