Heb ik coeliakie?

In Nederland lopen ongeveer 14.000 mensen met vage gezondheidsklachten rond en hebben coeliakie zonder het te weten! Dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Als bij deze mensen de juiste oorzaak wordt vastgesteld, begint voor velen een ‘leven met veel meer kwaliteit’.

YAM is het hier helemaal mee eens. Wekelijks krijgen we uiteenlopende vragen over buikklachten of andere symptomen. We worden vaak benaderd door mensen die zelf klachten ervaren, maar krijgen ook vragen voor familieleden en vrienden. “Is YAM ook geschikt voor mijn neefje, die altijd maar diarree heeft?”. Wij helpen graag door het geven van informatie over coeliakie en tips voor glutenvrij eten.

Wat zijn de kenmerken van coeliakie?

De klachten van Coeliakie kunnen heel verschillend zijn en niet iedereen ervaart de klachten hetzelfde. Een aantal symptomen van coeliakie die vaak voorkomen zijn:

  • aanhoudende diarree
  • een opgezette buik
  • buikpijn
  • (chronische) vermoeidheid
  • verminderde eetlust

Heb ik coeliakie?

Als je klachten ervaart en je vermoed coeliakie te hebben, bespreek dit dan altijd met je huisarts. De diagnose coeliakie kan alleen door een arts worden vastgesteld. Als de diagnose coeliakie is gesteld, kun je je gaan voorbereiden op een glutenvrij leven. YAM helpt hier graag bij door tips te geven over glutenvrij eten.

Hoe wordt de diagnose coeliakie gesteld?

Door middel van verschillende onderzoeken kan een arts vaststellen of de klachten worden veroorzaakt door coeliakie. Met een bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen gluten worden ontdekt. Bij een positieve uitslag zal er verder onderzoek worden gedaan naar coeliakie. Verdere onderzoeken zullen plaatsvinden in het ziekenhuis. Hier worden stukjes weefsel, zogenaamde biopten, van de dunne darm onderzocht.

Nooit aan gedacht!

Een van onze collega’s bij YAM kreeg 1,5 jaar geleden de diagnose coeliakie. Zij ervaart het zelf nu ook: een leven met veel meer kwaliteit. “Niet meer altijd een opgeblazen buik, buikpijn en voortdurend moe. Het maakte zoveel duidelijk! De diagnose is echt een opluchting hoe gek dat misschien ook klinkt.”

Elke diagnose is er een!

140.000 mensen die niet weten dat ze ziek worden van gluten, dat is veel te veel! Denk je dat jij of je kind misschien ook coeliakie heeft? Bespreek dit dan met je huisarts. Begin niet met een glutenvrij dieet voordat een arts heeft vastgesteld of er sprake is van coeliakie. Zie ook de website hebikcoeliakie.nl. Voor uitgebreide informatie raadpleeg de algemene folder van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.