Wat is een tarwe-allergie?

Tarwe is een van de meest verbouwde graansoorten ter wereld. Brood, deeg, pasta, gebak, koek en ontbijt granen, het meeste bevat allemaal tarwe. In tarwe zitten van nature gluten. YAM maakt daarom gebruik van haver. Dit is van nature glutenvrij mits het veilig verbouwd wordt.

Is tarwevrij hetzelfde als glutenvrij?

Glutenvrije producten zijn niet automatisch ook tarwevrij. Glutenvrij is namelijk niet hetzelfde als tarwevrij. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn als je net glutenvrij moet gaan eten. Als je glutenvrij eet, eet je geen tarwe maar vermijd je óók andere producten waar gluten in zitten zoals rogge, bulgur, spelt etc.

Wat is een tarwe-allergie

Een tarwe-allergie is niet hetzelfde als een glutenintolerantie. Bij een tarwe-allergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarwe producten aan en niet je eigen lichaamscellen. Iemand met een tarwe-allergie mag daarom wel producten eten die gluten bevatten, maar geen tarwe producten. Bij iemand met coeliakie wordt na het eten van gluten de lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem.

Wat is glutenvrij tarwezetmeel?

Er bestaat wel glutenvrij tarwezetmeel, hoe zit dat dan? Tarwezetmeel ontstaat door het wassen van de tarwebloem. Als het tarwezetmeel een aantal keer wordt gewassen is het zo goed als vrij van gluten. Dit heeft dezelfde smaak als tarwe en zorgt voor een luchtig en elastisch deeg. Helaas gaan er door de bewerking wel veel voedingswaarden verloren. Ook kunnen er nog kleine deeltjes gluten aanwezig zijn in dit product, maar wel minder dan 20 mg per kilogram wat wettelijk is toegestaan. Om ervoor te zorgen dat ons brood 100% glutenvrij is, maakt YAM gebruik van gecertificeerd glutenvrij haver dat we zelf in Nederland verbouwen.