Wat is glutenvrij?

Gluten zijn een eiwitmengsel van onder andere de proteïnes: gliadine en glutenine. De gliadine veroorzaakt een auto-immuun reactie bij mensen met coeliakie.

Waar zitten gluten in?

Je vindt deze eiwitten (gluten) terug in tarwe, spelt, gerst, kamut en rogge. De eiwitten geven een bepaalde luchtigheid aan producten. Veel producten bestaan dan ook deels uit een van deze voedingsmiddelen. De bekendste producten waar je gluten in terug zal vinden zijn brood, crackers, koek, cake, taart, pasta’s en pizza’s. Minder bekend zijn de gluten bevattende producten als bier, snoep, ijs, sausjes en soepen.​ Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten te koop. Denk aan glutenvrij bier, glutenvrij brood, beleg en nog veel meer lekkere glutenvrije producten.

Wat doet glutenvrij eten met je emotie?

Op het moment dat je om je heen kijkt, zijn er vaak goede en minder goede gewoonte en eetpatronen in jouw leven. Als mens functioneren we graag in een groep, dat lijkt vaak veiliger. Denk bijvoorbeeld aan je familie, vrienden of collega’s waarmee je regelmatig samen eet. Daarnaast zijn er ook op social media allerlei groepen voor bijvoorbeeld glutenvrij eten die massaal bezocht worden.

Wanneer je een belangrijke beslissing neemt in je leven zoals het mee gaan doen aan bijvoorbeeld 100 dagen glutenvrij, heeft dat gevolgen voor jezelf, je omgeving en de groep(en) waar je deel van uitmaakt. Omdat we in een maatschappij leven waar extreem veel wordt ge- en veroordeeld kan dat emotioneel best wat met je doen. Bijvoorbeeld omdat mensen geen begrip hebben voor je beslissing om glutenvrij te eten.

wat is glutenvrij

Voeding waarin gluten verwerkt zitten is best vaak voeding die een emotionele lading dekt. We ervaren een bepaalde luxe en volwassenheid door te mogen beslissen dat we deze voeding tot ons zullen gaan nemen. Een boterham met hagelslag heeft weinig echte voedingswaarde, een pizza ook niet en een plak cake net zo min. Wat ze gemeen hebben is dat het bij één stuk laten vaak niet lukt. Het weglaten van deze producten die gluten bevatten kan in het begin best heel moeilijk zijn. Je lichaam vraagt om de brandstof waar het altijd goed op functioneerde en bij die gezellige familie-bbq wil je niet moeilijk doen. Kortom, glutenvrij eten vergt doorzettingsvermogen.

Echter is glutenvrij leven niet altijd een keuze, bijvoorbeeld wanneer je coeliakie hebt. Daarnaast is er door onderzoekers en artsen aangetoond dat er ook een groep mensen is waarvan het lichaam beter reageert op het niet eten van gluten, ook wel glutenvrij eten. Dit wordt glutensensitiviteit genoemd.

Voordelen van glutenvrij eten?

Doordat je minder bewerkte en kant en klaren producten eet als je glutenvrij eet is de kans groot dat je minder calorieën binnen krijgt. Kanttekening hierbij is wel dat in veel glutenvrije vervangproducten meer suiker en zout is toegevoegd als vervanging van de gluten. Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkte vervangers of verse producten.

Een ander voordeel dat je kunt hebben bij glutenvrij eten is een positief effect op je spijsvertering. Natuurlijke voeding die zo min mogelijk bewerkt is en waar geen gluten in zitten of aan toegevoegd zijn, werkt vaak beter voor ons lichaam. Andere mogelijke voordelen zijn:

  • Extra energie
  • Een betere spijsvertering
  • Minder gewrichtspijn
  • Minder last van brandend maagzuur
  • Rustiger slapen
  • Mooie huid
  • Beter humeur

Glutenvrij eten?

Je weet nu dat glutenvrij eten een aantal voordelen heeft en het je niet hoeft te beperken. Wil je meer informatie over glutenvrije producten, glutenvrij eten of heb je een vraag aan YAM? Stuur ons dan even een email of laat een bericht achter.