Wat zegt het glutenvrije keurmerk eigenlijk?

Het glutenvrij symbool (een doorgestreepte aar) vertelt je dat het product glutenvrij is. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) geeft dit internationaal erkende kwaliteitskeurmerk in licentie uit aan producenten die voldoen aan alle door hen gesteld eisen voor veilig glutenvrije voedingsmiddelen. Alle producten die deze licentie hebben kun je vinden op de site van de NCV. Ook YAM heeft een licentie van het officiële glutenvrij keurmerk!

Is ieder glutenvrij keurmerk officieel?

Er zijn producten te koop waar wel een keurmerk met de doorgestreepte aar op staat, maar waarvoor de producent geen officiële licentie heeft van de NCV. Waarom, zal je denken? Wanneer je een product wilt laten certificeren kost dat geld en niet elke producent heeft dit geld ervoor over. Tot 2016 mocht een producent een zelfbedacht glutenvrij keurmerk zoals een doorgestreepte aar, of de tekst glutenvrij op de verpakking vermelden. Hoe weet je dan dat je een echt veilig glutenvrij product koopt? Daar heeft de NCV in 2016 iets op bedacht. Om duidelijk onderscheid te maken is een product specifieke code toegevoegd. Deze code staat direct onder het keurmerk met de doorgestreepte aar.

glutenvrij logo

Waar staat die code precies voor?

Als voorbeeld nemen we de YAM desem met de code: OATS-NL-051-006
OATS: gemaakt van gecertificeerd glutenvrij haver (haver is van nature glutenvrij, maar het moet ook glutenvrij verbouwd, vervoerd en verwerkt worden. Alleen dan is het veilig)
NL: het product is in Nederland gemaakt en gecertificeerd.
051: het nummer van de gecertificeerde bakkerij. De gecertificeerde bakkerij maakt alleen glutenvrije producten en wordt middels testen en controles steng in de gaten gehouden.
006: dit is het product nummer. In dit voorbeeld is dat de YAM desem.
Wil je dus zeker weten dat je een veilig glutenvrij product koopt? Let bij het kopen dan op het officiële keurmerk en bijbehorende code. Zo weet je zeker dat je een veilig glutenvrij product koopt!