Zwanger en glutenvrij

Rust en gezonde voeding is voor iedere zwangere vrouw belangrijk. Maar wat als je coeliakie hebt? Kan dit invloed hebben op je zwangerschap? Is het schadelijk voor je kindje als je een glutenvrij dieet volgt? Kan het kwaad als je per ongeluk toch gluten binnen hebt gekregen? In dit artikel geven wij antwoord op je vragen.

Heeft coeliakie invloed op je zwangerschap

Als je nog geen coeliakie diagnose hebt terwijl je zwanger bent kun je (onbewust) niet lekker in je vel zitten. Stress, ondergewicht en/of veel ziek zijn heeft natuurlijk invloed op je zwangerschap. Mocht je hierover meer willen lezen raden wij aan om het ervaringsverhaal van Mirjam te lezen.

Is een glutenvrij dieet schadelijk voor je baby?

Het antwoord is nee. Als je goed oplet wat je eet, heb je net zoveel kans op een gezonde baby als ieder ander! Dus als je ervoor zorgt dat je binnen je glutenvrije dieet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, dan is er niets aan de hand. Eet dus voldoende groente, fruit, noten en zaden etc.

Coeliakie en kans op een miskraam

De kans op een miskraam is groter wanneer je coeliakie hebt, maar dit niet weet. Doordat je constant gluten binnen krijgt, raakt de darmwand ernstig beschadigd. Hierdoor worden voedingsstoffen slecht opgenomen. Dit heeft een zeer grote invloed op de groei van het kindje. Wanneer coeliakie is geconstateerd, kan het wel een paar maanden tot een jaar duren (soms zelfs langer) voordat je darmen weer goed werken. De darmvlokken moeten weer aangroeien en bepaald belangrijke voedingsstoffen en vitaminen moeten weer voldoende in je lichaam aanwezig zijn.

Wanneer jij je helemaal gezond en fit voelt, is er niets op tegen om weer zwanger te worden. Je weet zelf het beste of je weer “de oude” bent en een zwangerschap aankunt. En als je twijfelt, vraag dan aan een diëtiste of ze met je mee wil denken. Dan kun je vragen of je bijvoorbeeld extra foliumzuur moet nemen, want dat is wel belangrijk. En je kunt laten onderzoeken of je genoeg ijzer en kalk opgenomen hebt.

Ik heb per ongeluk gluten binnen gekregen, wat nu?

Het is natuurlijk heel vervelend dat je per ongeluk gluten binnen hebt gekregen, maar het is absoluut niet schadelijk voor je kindje. Het kan wel zo zijn dat je zelf klachten krijgt van de gluten en dat is natuurlijk heel vervelend. Lees daarom ook het artikel Help ik heb gluten in mijn lijf! Hier lees je meer over wat je kunt doen wanneer je per ongeluk gluten binnen hebt gekregen.

Informeer het ziekenhuis dat je coeliakie hebt

Niet elk ziekenhuis of kraamhulp heeft ervaring met coeliakie. Weet je vooraf dat je in het ziekenhuis gaat bevallen, neem dan contact op met de diëtist van het ziekenhuis om de opties te bespreken. Het ziekenhuis of de kraamhulp kan dan glutenvrije producten en maaltijden voorbereiden.

Heeft mijn kind ook coeliakie?

Als je baby geboren is, kunnen de artsen een beetje bloed van de navelstreng onderzoeken om te kijken of je kind erfelijke aanleg heeft om coeliakie te ontwikkelen. Maar het ene kind zal het wel krijgen, en het andere kind niet. Al met al heeft je kind 10% kans op coeliakie. Jouw ouders hebben dat ook, je broers en zussen ook. Bij mensen waarbij coeliakie niet in de familie voorkomt, is de kans op coeliakie 0,5 %.

Voeding

Als je kind de erfelijke aanleg heeft om coeliakie te ontwikkelen, is er de eerste 9 maanden nog niets aan de hand. Want dan krijgt je kind nog geen gluten binnen. Pas als je begint met brood, koek en pasta moet je goed opletten of je kind symptomen heeft van coeliakie. Lees in ons artikel over coeliakie bij kinderen meer over de symptomen. In het ziekenhuis kun je ook advies vragen over hoe je om kunt gaan met voeding en wanneer je kunt proberen voeding met gluten te geven.

Lactose intolerantie

Als je lactose intolerant bent is er ook een kans dat jouw baby dat ook zal zijn. Kun je je kind dan nog wel borstvoeding geven? Ondanks dat je lactosevrij eet en drinkt, maakt je lichaam alsnog lactose aan in de borstvoeding. Mocht je baby geboren worden met een lactose intolerantie dan zijn er duidelijke problemen bij het verteren van de melk. De symptomen zijn onder andere krampen, scheetjes, opgeblazen buik en een slechte groei door diarree. Ben hier daarom extra alert op!