Voordat ik glutenvrij at was mijn grootste vooroordeel dat het duurder was dan veel producten waar wel gluten in zitten. Leven uit het glutenvrije schap is een aanslag op je bankrekening. Gelijk was ik nieuwsgierig naar andere mogelijkheden. Ik ging op zoek en vond een aantal slimmigheden die mij helpen vriendelijk te zijn voor mijn banksaldo zonder gluten te eten.
Tip 1: Leg een voorraadkast aan
Vul je kast met glutenvrije basisingrediënten, waarmee je alle kanten op kunt. Een aantal dingen die altijd in mijn voorraadkast staan zijn: boekweitmeel (voor pannenkoeken of wraps, ontbijtjes, koekjes of cakes) havermout, tomatenpuree (voor sauzen en soepen) kokosmelk, bonen in pot en een brede range aan kruiden. Met een goed gevulde voorraadkast ben je voorbereid en maak je eenvoudig een voedzame en lekker maaltijd.
Tip 2: Maak dingen zelf
Je hoeft niet de beste bakker van Nederland te zijn om aan de slag te gaan met een recept. Je hebt geen ingewikkelde kookboeken nodig en het hoeft geen bergen met tijd te kosten. Ook als je een druk leven hebt, kun je eenvoudig dingen zelf maken. Het enige dat je nodig hebt is motivatie. Bekijk de lege momenten van je dag, wacht je weleens op een trein of verveel jij je tijdens een reclameblok op tv. Gebruik die tijd om een eenvoudig glutenvrij recept te Googlen. Je vindt er massa’s online. Om je op weg te helpen heb ik een aantal recepten voor je op een rijtje gezet.
Tip 3: Plan vooruit
Op de dag zelf bepalen wat je gaat eten leverde mij veel onrust op. Terwijl je gehaast door de overvolle supermarkt loopt, stop je altijd meer spullen in je mandje dan je nodig hebt. Zelf maak ik dan niet de gezondste keuzes. Herken je dat? Een hongerige buik is een slechte raadgever. Iets dat voor mij verandering bracht is het maken van een weekmenu. Zo plan je al je maaltijden in en doe je maar één of twee keer per week boodschappen. Goed voor je gezondheid en voor je portemonnee!
Wat zijn jouw tips om glutenvrij eten goedkoper te maken? Deel je ze in een reactie?
Geschreven door Eline