NIEUW: Wij bezorgen van dinsdag t/m zaterdag veilig en vers bij je thuis!
Nu ook op de waddeneilanden en in België!
Lees meer over de levertijd van onze bestellingen.

Proef met al je zintuigen

Het nieuwe jaar is begonnen! Bij veel mensen staat standaard op de goede voornemens lijst: gezonder eten en meer bewegen. Maar je weet hoe strenger je voor jezelf bent, hoe moeilijker het kan zijn. Daarom kun je beter met volle teugen genieten door al je zintuigen te gebruiken! Bewust met eten en drinken omgaan helpt je om er meer van te genieten en je herkent beter wat kwaliteit is en wat niet.

Proeven

De tong is een grote spier die veel doet met proeven. Deze zorgt ervoor dat het product door heel je mond gaat. Dit is belangrijk om alle smaken te ontcijferen. Er zijn namelijk vier hoofdsmaken: bitter, zoet, zuur en zout. Deze smaken zijn verdeeld op verschillende delen van je tong. Zuur zit aan de 2 zijkanten van je tong. Zoet zit op het puntje van je tong. Zout zit aan twee kanten van je tong en bitter zit aan de achterkant van je tong.

Kinderen onder de 10 kunnen beter proeven dan volwassen mensen. Dit komt omdat er ook smaakpapillen in hun wangen zitten.

Ruiken

Zonder dat je het weet proef je ook met je neus. Wanneer je ademhaalt door je neus, komt er lucht in je mond. Dit versterkt de smaken die je proeft. Maar wanneer je snuift en een grote hap neemt is dit effect nog groter. Test dit eens met bijvoorbeeld een YAM desem en een YAM rozijnen.

Er zijn veel verschillende geuren en smaken. Bloemen geuren, rottende geuren en menselijke geuren. Sommige geuren kunnen veel effect hebben op mensen.  Neem de geur van lavendel. Mensen soms slapen beter met een lavendelgeur in de kamer, dan meteen slaappil. Lavendel werkt ook als aantrekkingsgeur tussen mensen.

Voelen

Je voelt met je huid. Onder je huid zitten miljoenen zenuwen die naar je hersenen doorsturen wat je voelt. Of iets heet, koud, zacht, hard, ruw, glad of pijnlijk is. Elke seconden sturen je zenuwen deze boodschappen naar je hersenen. De huid is het gevoeligst op de vingertoppen, lippen en tenen. Met proeven is het dan ook handig om eerst met je vingertoppen te voelen wat het product is. En daarna met je lippen langzaam het product in de mond te nemen.

Textuur van producten kan bepalen of we iets lekker vinden. Sommige personen vinden bijvoorbeeld oesters en mosselen niet lekker door de textuur in de mond. Er bestaan verschillende texturen zoals zacht, stevig, vochtig, droog, dicht, luchtig, knapperig, kruimelig, vettig, romig, glibberig, enzovoort.

Horen

Veel voedingsmiddelen zijn grof te herkennen door te luisteren. Rauwe groenten klinken bijvoorbeeld droog en kraken als je er een hap van neemt. Fruit kraakt vaak een beetje maar klinkt ook sappig. Ook drankjes kunnen een specifiek geluid hebben. Het sissende geluid van prik of het tinkelen van koude ijsblokjes in een glas.

Met proeven kun je smaken onderscheiden door geluiden in je mond: smakken, bijten, slurpen, kraken, kauwen en slikken.

Zien

Kleuren spelen onbewust mee met proeven. Bij een rood product gaan onze hersenen door gewenning er vanuit dat de smaak zoeter zal zijn. Bij blauw weten we niet wat we kunnen verwachten omdat deze kleur minder vaak voorkomt en zal daardoor snel als iets vies worden gezien. Fruit verandert vaak van groen naar rood als het rijp is. Hierdoor associëren we groen snel met zuur.

Proeven doen we dus met alle zintuigen!