NIEUW: Wij bezorgen van dinsdag t/m zaterdag veilig en vers bij je thuis!
Nu ook op de waddeneilanden en in België!
Lees meer over de levertijd van onze bestellingen.

Wandelen en plukken

Tijd voor paddenstoelen, kastanjes en onder je fleecedekentje duiken. Naast een heerlijk wandeling in het bos kan je meteen een gratis maaltijd verzamelen.

Kijk eens op https://www.wildplukwijzer.nl/ wat bij jou in de buurt te plukken valt!

Beukennootjes

De beukennootjes zijn erg populair bij dieren en mensen. Een klein nadeel is wel dat het pellen een arbeidsintensief klusje is waar je even (gratis) tot uzelf kunt komen. Maar als dat is gebeurd kan je er heerlijk pesto, olie of koekjes van maken! Pas wel op want als je enorm veel beukennootjes rauw eet kan dit een hallucinerende werking geven. Maar door de nootjes een week op een zonnige plek in huis te leggen verdwijnt de blauwzuur en kunnen de nootjes prima gegeten worden. Even snel roosteren in een droge koekenpan helpt ook om van dit probleem af te komen.

Beuken en berken bladeren

De bladeren van beuken en berken bomen zijn heerlijk in salades. De jonge bladeren smaken ook erg lekker op een broodje met kaas. Was wel eerst de bladeren goed en laat het daarna even uitlekken.

Beukenschors

Het schors van een beuk kan je makkelijk gebruiken om kaas, vlees of paling mee te roken.

Berkensap

Het sap van een berk bevat vooral water, suiker, vitamine C en oliën. Een volwassen boom kan op één dag anderhalve liter vocht leveren. Het aftappen kan eenvoudig door een gaatje van 3 cm diep te boren. Hieruit begint het vocht meteen te sijpelen. Met een gootje kun je het sap sturen. Nadat je het vocht heb afgetapt is het belangrijk het gat weer te dichten. Doe dit door een stukje hout in het gat te duwen. Op deze manier voorkom je grote schade aan de boom. Tap dezelfde boom ook niet te vaak achter elkaar af.

Walnoot

Walnoten zijn overal bekend in vele winkels. Maar ook in het wild zijn ze te vinden. De noten vallen vanzelf als ze rijp zijn. Heerlijke walnoten taart of in de yoghurt!

Hazelaar

De hazelaar is een struik met hazelnoten die eetbaar zijn. Ze bevatten heel veel vitamine E en vet in de vorm van onverzadigde vetzuren. Hazelnoten zijn te combineren met hartige gerechten of met chocolade in zoete gerechten.

Brandnetel

De brandnetel vermijden we meestal omdat het een pijnlijke uitslag veroorzaakt op onze huid. Maar bij drogen of kort verhitten heb je geen last meer van de brandharen. De brandnetel is zeer voedzaam, het bestaat uit vitamine C, ijzer, kalium, nitraat, vitamine D en kiezelzuur. Oudere brandnetels bevatten veel nitriet dus gebruik de jonge toppen. Deze kun je drogen en brandnetelthee van maken of vers in warme thee doen. Met de jonge toppen kun je ook als spinazie klaar maken of brandnetelsoep.

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn er het gehele jaar maar door de vochtige grond en vallende bladeren zijn in de herfst paddenstoelen voornamelijk te zien. Veel paddenstoelen wonen bij bomen en struiken. Zoals de bekende rode met witte stippen vaak onder de berkenboom staat. In Nederland komen 4500 verschillende paddenstoelen voor waarvan ongeveer de helft eetbaar. Paddenstoelen bevatten koolhydraten, eiwitten, weinig vet en veel vitamines en mineralen, zoals kalium, ijzer en seleen. Lekker zijn cantharellen, honingzwam, eekhoorntjesbrood en de kastanje boleet. De reuzenzwam groeit op beuken en de sponszwam in naaldbossen. Let wel goed op als je gaat plukken! Neem altijd paddenstoelgidsen mee en lees eerst goed op internet. Veel paddenstoelen hebben meerdere namen en lijken op elkaar. Pluk ook nooit paddenstoelen die niet goed open zijn dan kun je ze niet determineren. Ook zijn in sommige gemeentes terreinen waar paddenstoelen plukken verboden is.

Tamme kastanjes

Elk jaar vallen er tamme kastanjes uit de bomen heerlijk om te poffen, bakken, roosteren of puree van te maken. Pas wel op dat je niet de paardenkastanjes pakt, deze is niet eetbaar. Om ze uit elkaar te houden kun je kijken naar de stekels. De tamme kastanje heeft veel dunne stekels en de paardenkastanje heeft een paar stekels die verder uit elkaar staan. Bewaar je verse kastanjes ongeveer een week op kamertemperatuur/een droge plek. Om te testen of ze nog goed zijn leb je in een bak met water. Kastanjes die bovendrijven, zijn uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten. De kastanjes die zinken, zijn nog in orde.

Bron