Welke koffie moet je kiezen en is koffie eigenlijk wel zo gezond?

1 oktober is het internationale dag van de koffie dus uitermate geschikt om eens verder te kijken dan het doorsnee kopje koffie uit het automaat. Er is zoveel meer dan huis tuin en keuken koffie. In steeds meer steden zie je gezellige koffiehuizen en speciaalzaken die je eindeloos veel verschillende soorten koffie aanbieden. Wat moet je kiezen en is koffie eigenlijk wel zo gezond? Daar zijn de meningen over verdeeld. Of koffie goed is voor jou kun je het beste zelf bepalen. Maar 2 a 3 koppen koffie op een dag wordt over het algemeen als gezond beschouwd.

Gezonde Koffie

De meeste mensen genieten echt van koffie, anderen beweren zelfs niet zonder te kunnen. Maar er zijn er ook die het zien als verwenmoment of alleen in het weekend bereid op een speciale manier met de prachtigste figuren. 

Wanneer je graag gezond leeft en je koffie gebruik ook eens onder de loep wilt nemen heb je wellicht wat aan onze tips. Melk en suiker is niet het eerste waar je aan denk bij gezonde keuzes. Maar een koffie zwart… dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom wat tips en gezonde alternatieven voor je op een rij.

Biologische koffie

Bij goedkope koffie is vaak gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Sommige van deze middelen verdwijnen bij de branding van de bonen andere niet. Wanneer je deze middelen liever niet binnen krijgt kun je het beste kiezen voor fair en biologische koffie. Zo weet je zeker dat er geen chemische stoffen in je koffie aanwezig zijn en dat de boer een eerlijke prijs krijgt.

Drink koffie uit een bruine filter

Niet gefilterde koffie kan een cholesterol verhogend effect hebben. Wanneer je koffie filtert verdwijnt dit effect voor het grootste deel. De witte filters zijn gebleekt daarom hebben de bruine onze voorkeur.

Kruiden koffie

Verse kruiden kun je heel goed toevoegen aan je koffie. Denk aan kaneel en kardemon. Dit voeg je als laatste toe aan de filterkoffie of je doet het direct in je kopje. Het is maar net wat je lekker vind. Het geeft een verrassende smaak en heeft ook nog eens gezondheidsvoordelen. Kaneel werkt bloedsuikerspiegel verlagend en kardemom heeft in combinatie met koffie een verlagend effect op je bloeddruk.

Cafe choc

Wanneer je een echte chocolade fan bent is het toevoegen van een theelepel cacaopoeder bij de filterkoffie erg lekker. En door de magnesium in de cacao werkt het ook nog eens ontspannend.

Bulletproof koffie

Een bulletproof koffie krijg je wanneer je een theelepel kokosolie of roomboter aan je kopje koffie toevoegt. Dit geeft naast een heerlijk zachte romige smaak ook een energieloos voor je brein. Dit komt omdat de middellange keten vetzuren snel opgenomen kunnen worden en dus snelle brandstof zouden zijn voor je brein. Daarnaast stilt het ook je hoger en is daarmee een goed alternatief voor cappuccino 

Nooit meer cappuccino met suiker?

Suiker kan als je niet zonder wilt worden vervangen door echte stevia. En melk kun je vervangen door kokosmelk die je opklopt. Twee gezondere alternatieven voor de echte cappuccino verslaafde. 

Koffie uit het automaat niet altijd glutenvrij!

Niet alle koffieautomaten zijn glutenvrij. Dit komt doordat veel automaten ook alternatieven voor koffie aanbieden zoals wiener melange of cappuccino. De melk of de mix van de wiener kunnen gluten bevatten. Doordat ze door hetzelfde trechtertje getapt worden de koffie kunnen ze jouw koffie dus besmetten. Ook niet alle koffiepads zijn glutenvrij doordat ze wel eens gluten in de randen van de pads gebruiken. Let dus goed op en vraag dit na.

Last but not least, Geniet van ieder kopje koffie die met passie en liefde is gezet!