Coeliakie en diabetes

Een op de twintig mensen met diabetes type 1 heeft ook coeliakie. Dit komt dus best wel vaak voor. Hoe komt het dat deze twee auto-immuunziektes vaak samen tot uiting komen?

Wat is diabetes type 1

Diabetes type 1 is net als coeliakie een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vernietigt hierbij de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel in je lichaam regelt. Het is nog niet precies duidelijk waardoor diabetes type 1 ontstaat, maar onderzoekers denken dat gluten bij beide ziektes de boosdoeners zijn. De gluten triggeren een afweerreactie waardoor de auto-immuunziektes zich ontwikkelen.

Coeliakie en diabetes type diagnose

Meestal wordt eerst de diagnose voor diabetes gesteld en daarna pas de diagnose voor coeliakie. Andersom kan ook, maar dit gebeurt niet vaak. Het kan dus zijn dat je al langer coeliakie hebt dan dat diabetes wordt vastgesteld. Veel mensen lopen daarom jarenlang rond met verschillende klachten zonder dat ze doorhebben dat ze coeliakie hebben. Het gevaar hiervan is dat de dunne darm langzaam kapot gaat.

Is diabetes type 1 erfelijk?

Erfelijkheid speelt een grote rol bij diabetes type 1 en coeliakie. Als een van beide auto-immuunziektes in de familie voorkomen heeft een kind grote aanleg om deze ziektes te ontwikkelen. Tegenwoordig worden kinderen met diabetes type 1 gelukkig meteen getest op coeliakie. Toch hoeft er niet meteen coeliakie worden aangetoond, dit kan zich zelfs na jaren pas ontwikkelen.

Diabetes type 2 en coeliakie

Mensen met diabetes type 2 hebben geen verhoogde kans op coeliakie. Er is dan geen sprake van auto-immuniteit maar ongevoeligheid voor insuline. De kans dat je diabetes type 2 krijgt en ook coeliakie ontwikkelt is hetzelfde als voor de rest van de bevolking.

Hoe nu verder?

De diagnose voor diabetes en coeliakie is gesteld en je vraagt je af hoe nu verder? Er zal een hoop nieuwe informatie op je afkomen. Welke dingen mag je wel en niet meer eten? Hoe lees je etiketten? Waar kun je het beste (online) boodschappen doen voor geschikte producten? En als het allemaal even wat teveel wordt, waar kun je dan naartoe met je verhaal? Om je goed op weg te helpen hebben wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Wordt lid van een paar Facebookgroepen. Hier kun je altijd terecht met vragen aan gelijkgestemden. Ook wordt hier een hoop informatie gedeeld. Een aantal Facebookgroepen zijn bijvoorbeeld:
  2. Door etiketten te leren lezen, weet je precies welke producten je wel en niet mag eten.
  3. Hoe hard je je best ook doet en hoe goed je ook oplet, het kan wel eens gebeuren dat je tóch gluten binnenkrijgt. Lees in ons artikel wat je dan het beste kan doen.
  4. Je kind zit op school en dat is heel leuk! Maar als je kind coeliakie heeft is het ook wel spannend. Op school heb je zelf veel minder controle over wat je kind binnen krijgt. Om je te helpen bij het inlichten van docenten en de ouders van klasgenoten hebben wij een handleiding met uitleg over coeliakie en handige tips gemaakt. Pas de handleiding aan als je kind ook diabetes heeft, zoals het doorstrepen van sommige snoepjes.
  5. Begin jij pas met een glutenvrij dieet, of heb je al veel ervaring met glutenvrij boodschappen doen, maar ben je op zoek naar inspiratie voor nieuwe glutenvrije producten? Wij hebben een handige lijst van glutenvrije producten gemaakt die je zonder problemen in je winkelmandje kunt leggen. Let wel op met snoepgoed en diabetes!