Gluten in shampoo en zeep

Dat er in bepaalde voedingsmiddelen gluten zitten, dat weet iedereen. Maar dat dit ook zo is bij bepaalde medicijnen, cosmetica producten, zeep en shampoo is bij sommigen minder bekend. Eerder schreven we al over gluten in cosmetica en medicijnen. Dit betekent niet dat jij deze producten nu links moet laten liggen. Je kunt deze producten gerust blijven gebruiken zolang je ze niet binnen krijgt, maar wees je er wel van bewust! Mogelijk kies je toch liever voor een andere shampoo als je huiduitslag krijgt na het wassen of voor je kind die zijn/haar handje sneller in de mond stopt. Ook kan het zijn dat je dermatitis herpetiformis hebt, ook wel coeliakie van de huid genoemd.

Gluten in handzeep

De stof triticum vulgare of gerst kan in zeep zitten, dit zijn gluten. Kijk dus even goed op de verpakking voor je de handzeep aanschaft. Ben je buiten de deur? Dan weet je niet altijd of de zeep die je gaat gebruiken gluten bevatten. Zo bevat de handzeep van de Efteling en in sommige bioscopen bijvoorbeeld deze stof. Wij raden daarom aan, als je zeer gevoelig bent voor gluten, om buitenshuis je handen alleen met water te wassen of om zelf een flesje (mini)zeep mee te nemen. Deze merken* hebben glutenvrije handzeep die je veilig in huis kan gebruiken of mee kan nemen:

  • Dove
  • Neutral
  • Zwitsal

*Let op: merken blijven met hun producten en ingrediënten innoveren, dus het kan zomaar zijn dat er een nieuw product is van een merk dat we in dit blog aanraden dat wel ineens gluten bevat. Kijk dus altijd even op het etiket naar de ingrediënten!

Gluten in shampoo

Ook in shampoo worden soms granen met gluten gebruikt. Sommige mensen met coeliakie krijgen hierdoor geen last van hun darmen, maar wel huiduitslag! Gelukkig zijn er genoeg shampoos die geen gluten bevatten! Welke shampoo het beste is, is natuurlijk per persoon verschillend. Heb je, droog, vet, geverfd, dik, dun of gespleten haar… Ieder heeft zijn eigen favoriet. Daarom delen we hier een een paar shampoo merken. Maar kijk wel altijd even op de verpakking of er niet inmiddels een nieuw product of aangepast receptuur is.

  • Dove
  • Garnier Fructis fresh Shampoo
  • Neutral
  • Neo Bio
  • Weleda
  • Zwitsal

De merken Organics en Madara hebben meerdere glutenvrije shampoos en zijn ook dierproefvrij, 100% natuurlijk en vegan. En ook nog eens geschikt voor elk haartype. Deze shampoos vallen wel in de hogere prijsklasse. Meer shampoo merken uit hogere prijsklassen (duurder dan €10,-) die geen gluten bevatten zijn Mukti Organics, John Masters organic en Surya Brasil.

Als je zeer gevoelig bent of liever geen toevoegingen in je shampoo/zeep wilt, dan kun je olijfzeep of werfzeep proberen.

Cosmetica

In sommige cosmetica producten, waaronder bepaalde lippenstiften zitten gluten. Je leest er meer over in ons artikel over gluten in cosmetica. In het artikel geven we ook een paar tips over hoe je zelf natuurlijke verzorgingsproducten kunt maken, zodat je zeker weet dat ze geen gluten bevatten en vrij zijn van ingrediënten die je liever niet op je lichaam wilt hebben. Maak bijvoorbeeld zelf een natuurlijke deodorant zonder aluminium!

En wist je dat in sommige medicijnen en vitamine- en mineralensupplementen tarwezetmeel kan zitten. Tarwezetmeel wordt in sommige medicijnen als vulmiddel gebruikt. Als je coeliakie of glutenintolerantie hebt, kunnen deze geneesmiddelen overgevoeligheidsreacties veroorzaken.

Heb jij een favoriet merk, dat écht aan deze lijst toegevoegd moet worden, of leuke tips om zelf aan de slag te gaan met glutenvrije zeep of shampoo? Laat het ons weten!