Glutenvrij en vega(n) dieet, hoe doe je dat?

Een nieuw dieet, vegetarisch of veganistisch? Waar begin je en waar moet je op letten? Hoe houd je het vol? Een heleboel vragen die in je opkomen als je erover nadenkt. Geen zorgen, deze tips helpen jou dichter bij je doel te komen. Voor je het weet ben jij helemaal glutenvrij én vega(n).

Motivatie om glutenvrij én vega(n) te eten

Motivatie, dat is natuurlijk het eerste wat je nodig hebt om je eetpatroon te veranderen. Bedenk goed wat de reden is dat je vega of vegan wil eten. Is de reden dat je graag gezonder wil leven, het dierenleed niet meer aan kunt zien of er een groenere leefstijl op na wilt houden? Elke reden is goed, maar je moet er wel voor 100% achter staan. Verdiep je in boeken, documentaires en blogs over veganisme of een vegetarische levensstijl.

Wees aardig voor jezelf

Zo’n grote verandering kan veel effect hebben op je dagelijkse leven. Je moet over veel dingen nadenken, waaronder of je favoriete producten naast glutenvrij ook vega(n) zijn? Begin met kleine stapjes. Bijvoorbeeld door in plaats van elke dag, nog maar 2 keer per week vlees of vis te eten. Gun jezelf de tijd om aan je nieuwe dieet te wennen. Lukt het een dag niet? Morgen ga je gewoon verder!

Ga op ontdekkingsreis als vegetariër of veganist

Verandering is niet gemakkelijk, maar je nieuwe levensstijl kan ook een leuk avontuur zijn. Ga aan de slag met het proberen van nieuwe recepten en producten. Zo ontdek je wat jij lekker vindt. Er zijn tegenwoordig veel glutenvrije en vega(n) kookboeken te vinden boordevol inspiratie. Je hoeft niet iedere dag te ontbijten met een glutenvrije boterham en hummus. Probeer eens een gezonde pannenkoek met banaan of glutenvrije havermoutpap met fruit en noten.

Glutenvrije en vega(n) producten kopen

Aan het begin van je nieuwe vega(n) dieet, ben je meer tijd kwijt bent met boodschappen doen. Na verloop van tijd weet je precies welke producten je kunt kopen en op welke plek. Toch kan het een hele klus zijn om je zoektocht naar vega(n) producten te starten. Lees hier waar je het beste inkopen kunt doen:

  1. Ga naar een biologische supermarkt. Een walhalla voor mensen die glutenvrij of vega(n) eten. De schappen liggen vol onbewerkte producten, bakbenodigdheden en kant-en-klaar producten die voldoen aan je dieet. Maak wel een lijstje, want een biologische supermarkt is niet goedkoop. Kijk op de website van EkoplazaMarqt of de Natuurwinkel voor een winkel in de buurt.
  2. Doe je boodschappen online. Je kunt dan vergelijken waar de producten het goedkoopst zijn. Je kunt op een door jou gewenste tijd bestellen en het wordt thuis gebracht, ideaal toch! De Glutenvrijemarkt en Glutenvrijewebshop hebben een heel groot aanbod glutenvrije en vega(n) producten, waaronder de producten van YAM glutenvrij. Wist je dat alle YAM broden 100% plantaardig en dus vegan zijn? (m.u.v. het feestbrood).
  3. De reguliere supermarkt. In de meeste supermarkten wordt het assortiment glutenvrij en vega(n) steeds groter. Vooral de Jumbo en Albert Heijn hebben veel glutenvrije en vega(n) producten.
  4. Bezoek de markt. Bijna iedere stad of dorp heeft een markt. Je kunt er terecht voor al je groenten, fruit, kruiden en soms kun je er zelfs noten en zaden kopen. Nog een voordeel; op de markt kun je veel inslaan voor weinig!
  5. Holland & Barret. Hier vind je een groot assortiment glutenvrij en vega(n) producten. Ze hebben veel verzorgingsproducten op natuurlijke basis, maar ook bakproducten en glutenvrije meelsoorten zoals sorghummeel, tijgernotenmeel en teffmeel.
  6. Over de grens. Woon je vlakbij de Duitse grens? Breng dan eens een bezoekje aan een Duitse supermarkt of winkel, zoals Kaufland en DM drogist. Die hebben vaak een groot assortiment aan glutenvrije, vega(n) en biologische producten. En dat voor een vriendelijke prijs.
  7. Maak het zelf. Natuurlijk zijn kant-en-klaar producten gemakkelijk om in huis te hebben, maar niet de meest gezonde keuze. Regelmatig zitten ze vol suikers en andere onnodige toevoegingen. Koop daarom alleen de glutenvrije en vega(n) basics en maak zelf lekkere creaties. Laat je inspireren door recepten op onze website.

Welke glutenvrije en vega(n) producten gebruik jij graag? Laat het ons weten in een bericht.

Glutenvrij en vega(n) dieet, hoe doe je dat?