Glutenvrij op vakantie

De zomer is weer officieel begonnen! We kijken er naar uit om onze koffers te pakken en er eens lekker op uit te gaan. Om deze zomer optimaal te kunnen genieten helpen we je op weg met glutenvrije tips voor een zorgeloze zomervakantie.

Voorbereiding voor een glutenvrije vakantie

Onderzoek of het mogelijk is om op jouw vakantiebestemming glutenvrij te eten. Via het reisbureau of via internet kun je hierover makkelijk informatie vinden. Op de website van de Association of European Coeliac Societies kun je alle Europese coeliakieverenigingen vinden. Je kunt er een lijst met glutenvrije restaurants en hotels vinden en kun je je informeren over de allergenenwetgeving in hun land.

Glutenvrije producten meenemen in het vliegtuig

Wist je dat je bij veel luchtvaartmaatschappijen extra bagage mee mag nemen als je een medische verklaring hebt voor coeliakie? Zo mag je bij KLM bijvoorbeeld 23 kilo extra bagage inchecken en bij Transavia 15 kilo. Helaas houden niet alle luchtvaartmaatschappijen er rekening mee. Maar het is zeker de moeite waard om even te informeren bij jouw luchtvaartmaatschappij of en hoeveel extra bagage je mee mag nemen. Als je extra bagage mee mag nemen is het slim om bijvoorbeeld een voorraadje rijstwafels, glutenvrij meel voor pannenkoeken of YAM broodjes mee te nemen.

Luchtvaartmaatschappijen houden steeds meer rekening met coeliakie in hun menu. Als je een vliegreis maakt waarbij je een maaltijd krijgt, geef dan aan bij het boeken van je vlucht dat je een glutenvrij eet.

Glutenvrij op vakantie met de auto

Als je met de auto op vakantie gaat heb je natuurlijk alle vrijheid om mee te nemen wat je wil.
Als je met de auto op vakantie gaat kun je natuurlijk alles meenemen wat je wil. Maak een tas speciaal met jouw favoriete glutenvrije producten. Je kunt ook een aantal YAM broden meenemen, want de broden blijven wel 4 dagen lekker vers. We hebben een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw YAM brood nóg langer lekker blijft:

 • Bewaar de broden in een vriestas of koelbox zodat het brood onderweg niet gaat ‘zweten’.
 • Leg de broden in de vriezer zodra je op je bestemming bent aangekomen.
 • Je kunt ze ook thuis eerst invriezen en ze bevroren in een vriestas of koelbox met koelelementen zodat ze bevroren blijven.
 • Stop de broden direct na aankomst op je bestemming in de vriezer.

Glutenvrije merken in het buitenland

Neem niet je hele glutenvrije voorraad mee van huis, want natuurlijk is het ook altijd heel leuk om nieuwe buitenlandse producten te leren kennen. Het geeft toch nog dat beetje extra vakantiegevoel. Ook in het buitenland zijn er genoeg glutenvrije merken te vinden. Hieronder hebben we per land de glutenvrije merken opgesomd. Dat scheelt veel zoeken in de supermarkt.

 • Duitsland: 3Pauly, Dietary Specials, Orgran, Schär, Schnitzer, Brau
 • Frankrijk: Glutano, Procelli, Orgran, Scharr, Valpiform en Bi-Aglut
 • Italië: Schär, Semper, Finax, Nutana, Farina, Glutano en Glutafin, Moilas Leipomo, Friabrod
 • Griekenland: Harisin (Sanavi) en Schär
 • Oostenrijk: Schär, DS-Food, Orgran en Procelli
 • Spanje: Beiker, Procelli, Valipform, Orgran en Schär
 • Turkije: Barkat. Online bestellingen en postorder Yuva Shop
 • Verenigde Staten: Udi’s, Newburn Bakehouse, Schär, Livwell, Genius en Trufree

Tip: Als je een bepaald merk of product vindt tijdens je vakantie wat je goed is bevallen kun je meteen een voorraadje inslaan om mee terug te nemen.

Glutenvrij op vakantie in eigen land

Blijf je tijdens je vakantie in Nederland? Er zijn genoeg leuke dingen die je kunt doen. Wat dacht je van een stedentrip! Wij hebben 3 leuke stedentrip-tips voor je:

 • Glutenvrij Groningen, leuke lunch en restaurant tips
  Groningen is een glutenvrij walhalla! Een prachtige stad waar je goed kan winkelen of een terrasje pikken. En je kunt er ook heerlijk glutenvrij eten, zelfs ’s nachts na het stappen.
 • What to do in de Lichtstad, Eindhoven
  Eindhoven heeft heel veel leuke restaurantjes waar je heerlijk glutenvrij kunt genieten. Ook kun je er leuk winkelen in het creatieve Strijp S en de hippe ‘Bergen’ en dansen tot in de late uurtjes op Stratumseind.
 • Een veelzijdig dagje uit in Den Bosch
  In deze ontzettend gezellige stad zijn veel leuke hebbedingen-winkeltjes en hippe conceptstores. Tijd om daar eens een dagje rond te struinen en te genieten. Onze hotspots voor jullie op een rij.

Heb jij nog glutenvrije vakantietips? Wij zijn heel benieuwd hoe jij omgaat met een glutenvrij dieet op vakantie. Deel jouw tips met ons in een reactie.