Hooikoorts en gluten- of lactose-intolerantie

Na de winter kijken we er ontzettend naar uit, het voorjaar! Alles in bloei, de temperatuur begint te stijgen en het zonnetje laat zich regelmatig zien. Helaas betekent dit ook weer de start van het hooikoortsseizoen. Jeukende ogen, veelvuldig niezen en een loopneus. Overal zijn middeltjes te verkrijgen met en zonder recept. Let wel op met wat je koopt, want niet alle oogdruppels en hooikoortstabletten zijn vrij van lactose en/of gluten.

Wat is hooikoorts?

Bij hooikoorts ben je overgevoelig voor pollen en/of stuifmeel. Eigenlijk dus een vreemde benaming, hooikoorts. Het heeft namelijk niets met hooi te maken en koorts krijg je er meestal ook niet van. Mensen met hooikoorts hebben vaak ook voedselallergie zoals gluten of lactose-intolerantie. De stoffen die de allergische reactie veroorzaken bij pollen en stuifmeel, lijken sterk op bepaalde eiwitten in voeding. Hierdoor heeft het lichaam moeite om ze van elkaar te onderscheiden.

Hooikoorts symptomen

Bij hooikoorts kunnen verschillende symptomen optreden, zoals:

 • niesbuien
 • jeukende, rode en tranende ogen
 • jeuk in de mond en het gehemelte
 • een verstopte neus
 • hoofdpijn door verstopte bijholtes
 • eczeem
 • jeukende oren en keel
 • lusteloosheid en vermoeidheid
 • ophoesten van slijm
 • piepen en kortademigheid
 • rode bultjes na contact met gras

Hooikoortsklachten

De symptomen zijn afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent. Het kan dat je bijvoorbeeld in mei last hebt van andere klachten dan in juli. Ook spelen weersomstandigheden een rol. Bij regen blijft er minder stuifmeel in de lucht hangen. Bij droog weer en veel wind ervaar je waarschijnlijk meer klachten, dan wanneer het net geregend heeft.

Lactose-intolerantie en hooikoorts

Soms komt het voor dat hooikoorts verward wordt met lactose-intolerantie. Baby’s maken lactose aan. Lactose zorgt ervoor dat je melk goed kunt verdragen. Naarmate je ouder wordt maak je minder van deze stof aan en is de kans groter dat je niet tegen lactose (melk) kan. Bij symptomen van een allergie, is het altijd goed om naar een huisarts te stappen. Die kan je helpen te ontdekken waardoor de allergische reactie veroorzaakt wordt.

Behandeling hooikoorts

Om klachten van hooikoorts te verminderen, gaan veel mensen op zoek naar zelfhulpmiddelen. Dit zijn medicijnen die verkrijgbaar zijn zonder recept. Bij ernstige klachten is het altijd goed om met je huisarts te overleggen wat je het beste kunt doen. Er zijn testen beschikbaar die je laten zien voor welke pollen je allergisch bent. Een huisarts kan je op basis daarvan adviseren welk middel je het beste kunt gebruiken. Zeker als je niet goed tegen gluten en/of lactose kunt.

Wanneer je toch besluit om zelfzorgmiddelen te kopen bij een drogist of supermarkt, let dan goed op de samenstelling. De hooikoortstabletten van Etos eigen merk bevatten bijvoorbeeld lactose.