Is spelt glutenvrij?

Wat is spelt en is dat een gluten?

Speltproducten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Er wordt gezegd dat spelt complexe koolhydraten bevat. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel omdat deze complexe koolhydraten langzamer door je lichaam worden opgenomen. Je ziet steeds meer speltproducten in de schappen verschijnen. Broden, pasta’s, pizza bodems en meer. Maar je hoort ook steeds vaker dat men speltmeel gebruikt in soepen, sauzen en bijvoorbeeld pannenkoeken. Maar wat is spelt eigenlijk en kun je die producten eten als je glutenintolerant bent of coeliakie hebt?

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort uit de grassenfamilie en is sterk verwant aan tarwe. Spelt wordt ook wel gezien als een variant van tarwe, maar is geen tarwesoort. Een andere naam voor spelt is Triticum spelta. Spelt is een heel oud graansoort, dat vroeger veel werd verwerkt tot voedsel. Later werd spelt grotendeels vervangen door andere graansoorten. De hernieuwde populariteit van spelt is te danken aan het feit dat het minder bewerkelijk is dan tarwe. Van spelt wordt gezegd dat het minder gluten bevat dan andere tarwesoorten en sommige mensen die intolerant zijn voor tarwe, blijken wel tolerant te zijn voor spelt. Maar daarmee is het niet per definitie geschikt voor mensen met een tarweallergie en mensen met coeliakie.

Is spelt een gluten?

Gluten zijn een eiwitmengsel van onder andere de proteïnen: gliadine en glutenine. De gliadine veroorzaakt een auto-immuunreactie bij mensen met coeliakie. Meer hierover lees je in ons artikel: ‘Wat is glutenvrij?’ Daarin lees je ook terug dat deze gluten terug te vinden zijn in onder andere spelt. Wil je een uitgebreid antwoord op de vraag ‘Wat zijn gluten?’, lees dan het hele artikel hierover. Spelt is dus een glutenbevattende graansoort.

Is spelt glutenvrij?

Spelt is verwant aan tarwe en bevat gluten. Deze gluten zijn niet hetzelfde als tarwegluten, maar wel vergelijkbaar. Daarnaast komt spelt ook vaak in aanraking met andere granen, waaronder tarwe of is het een kruising van twee granen. Speltbrood is dus niet glutenvrij! Heb je coeliakie, dan kun je echt ziek worden van het eten van spelt.

Alternatief voor spelt

Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei lekkere alternatieven voor spelt of andere granen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf lekkere producten maken van amandelmeel, kokosmeel of maïsmeel. Maar je kunt tegenwoordig ook veel lekkere glutenvrije producten kopen. Wij hebben een glutenvrije lijst opgesteld van glutenvrije producten. Zo heb je natuurlijk onze eigen glutenvrije broden, maar ook glutenvrij gebak van YAM! En heb je onze glutenvrije recepten al gezien? Daarin delen we inspiratie voor glutenvrij ontbijt, -lunch, -hapjes en snacks. Maar ook lekkere avondmaaltijden die glutenvrij zijn.