Kruisbesmetting voorkomen

Hoe voorkom je kruisbesmetting met gluten?

Woon je samen met iemand die glutenvrij moet eten? Voorkom kruisbesmetting! Wanneer iemand in je gezin of studentenhuis glutenvrij moet eten is het belangrijk om te voorkomen dat je eten besmet wordt met gluten. Het klinkt misschien als een serieuze taak, maar het is niet heel moeilijk om besmetting te voorkomen. Je moet alleen even weten wat wel en niet kan. Daarom delen wij deze 5 handige tips om glutenbesmetting (kruisbesmetting) te voorkomen. En we vertellen je ook of je kruisbesmetting kunt krijgen door te zoenen…

1. Werk met schone materialen en was je handen veel en vaak

Was je handen goed en regelmatig. Zeker na aanraking van producten met gluten. Droog je handen af aan een schone droge doek of een papieren wegwerphanddoek. Wanneer niet iedereen in je gezin glutenvrij eet en je zeer gevoelig bent, is het verstandig om de vaatdoek, theedoek en handdoek, die met gluten in contact komen, apart te houden.

Maak het oppervlak goed schoon voor je eten gaat bereiden en zorg dat alle materialen die je gebruikt schoon zijn. Dus gebruik een schone snijplank en schone spatels voor de glutenvrije spullen enzovoorts. Kijk ook uit met de oven en ovenhandschoenen. Een oven waar gluten in hebben gezeten kun je eten heel makkelijk besmetten.

2. Houd glutenvrije producten gescheiden

Een belangrijke gewoonte die je jezelf zal moeten aanleren, is het gescheiden bewaren van producten. Plaats glutenvrije producten in de koelkast boven niet-glutenvrije producten. Gluten kunnen niet vliegen, maar zo kunnen er ook geen kruimels op glutenvrije producten vallen. Bewaar producten zoals bloem en meel niet in dezelfde keukenlade als de glutenvrije variant. Maak dus een apart glutenvrij gedeelte in je keuken. Woon je in een studentenhuis? Zorg voor een eigen kastje in de keuken,bewaar je producten in je eigen kamer en leg jouw spullen op de bovenste plank van de koelkast.

3. Twee potjes pindakaas of altijd schoon bestek

Als je ergens een grote kans hebt op kruisbesmetting, dan is het wel bij het smeren van brood of toast. Als je een gewone boterham smeert en je mes terug stopt in bijvoorbeeld de pindakaas, besmet je het hele potje met gluten. Was dus tussen het smeren van je boterham steeds je mes af, of nog handiger en meer zekerheid; koop twee potjes pindakaas en plak een sticker op het glutenvrije potje en gebruik een ander mes. Smeersels die in tubes en knijpflessen zitten maken de kans op kruisbesmetting weer wat kleiner.

4. Eet allemaal glutenvrij

Waarom? Het is de makkelijkste manier om besmetting tegen te gaan. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over ronddwarrelend meel, of wegspringende kruimels en het scheelt tijd en moeite. Je hoeft nu nog maar één (glutenvrije) maaltijd te maken voor iedereen in huis. Wij hebben veel verschillende lekkere glutenvrije recepten voor ontbijt, lunch, avondeten, maar ook voor toetjes, hapjes en de BBQ voor je verzameld! Daarnaast heb je veel minder glutenbevattende producten in je kastjes staan, wat ook weer kruisbesmetting voorkomt!

5. Let op het gebruik van de oven

Het blijft een lastige kwestie: kruisbesmetting in de oven, maar dat hoeft absoluut niet! Leg ten eerste nooit glutenvrije producten op het rooster, leg er altijd bakpapier of aluminiumfolie onder. Wil je glutenvrije- en broodjes met gluten tegelijk in de oven? Maak dan een bakje van aluminiumfolie en leg daarin de glutenvrije broodjes, zet dit links op de bakplaat en leg de andere broodjes aan de rechterkant. Of bak eerst de glutenvrije broodjes en vervolgens de glutenbevattende. Hetzelfde geld voor pizza, bak eerst de glutenvrije pizza of kunnen er meerdere pizza’s tegelijk in de oven leg dan de glutenvrije pizza bovenaan, zodat er geen kruimels op vallen. Er zijn ook pizza bakzakken te koop. Deze zakken zijn heel handig en kun je zelfs 25x tot 30x gebruiken.

Zeer gevoelig voor gluten? Pas dan op met de circulatie in sommige heteluchtovens! Koop eventueel een extra oventje die je gemakkelijk kan opbergen, waar je alleen maar glutenvrije producten in bakt.

Tot slot nog een aantal tips & regels voor veelvoorkomende situaties!

  • Maak geen glutenvrij brood op een bord klaar waar net brood met gluten op heeft gelegen.
  • Leg glutenvrij brood en brood met gluten niet samen in een mandje.
  • Heb je net iets aangeraakt met gluten? Was dan je handen voor je glutenvrij eten aanpakt.
  • Gebruik een aparte opscheplepel of schep als eerste op voor degene die glutenvrij moet eten.
  • Is de antiaanbaklaag in een pan waar eten met gluten in is klaargemaakt  beschadigd? Gebruik deze pan dan niet. Hetzelfde geldt voor snijplanken, bakvormen en houten spatels.
  • Heb je een grote keuken? Spreek dan af dat een hoekje van de aanrecht van jou is waar anderen bijvoorbeeld niet hun brood mogen smeren of eten bereiden.

Kun je kruisbesmetting krijgen door te zoenen?

Heb je een leuke date op de planning en zou dit wel eens uit kunnen lopen tot een zoen? Let op wanneer iemand gevoelig is voor gluten of coeliakie heeft! Je kunt helaas kruisbesmetting krijgen door te zoenen. Wanneer je net iets gegeten of gedronken hebt met gluten, dan kunnen er gluten achterblijven in je mond. Door het uitwisselen van speeksel, kun je hiermee in aanraking komen. In deze lijst met glutenvrije producten lees je waar gluten in zitten. Ook in bier zitten gluten, dus houd hier rekening mee als je zeer gevoelig bent voor gluten. Wist je dat er zelfs in bepaalde cosmeticaproducten gluten kunnen zitten?

Wil je toch veilig zoenen? Zorg er dan voor dat als er voeding of drank met gluten gegeten of gedronken zijn de mond goed wordt gespoeld met water of de tanden zijn gepoetst.

Hopelijk lukt het zo om kruisbesmetting te voorkomen. Heb je nog een vraag of een handige tip? Vertel het ons!