Wat vraag je aan je huisarts?

Je hebt al een hele tijd het vermoeden dat je niet tegen gluten of lactose kunt. Je hebt er heel veel over gelezen op internet en je vindt het tijd voor een serieus gespreken met je huisarts. Maar wat moet je eigenlijk allemaal vragen aan je huisarts en welke dingen zijn belangrijk om te bespreken? Wij kunnen ons voorstellen dat het allemaal een beetje overweldigend is. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt die kunt meenemen naar het gesprek met punten die je kunt bespreken.

Op onze website vind je heel veel informatie over coeliakie, wat het precies is en wat gluten zijn. We hebben een artikel over de symptomen van coeliakie met een test die je kunt doen om te kijken of je coeliakie hebt of misschien last hebt van glutensensitiviteit. Wij raden je aan om deze artikelen eerst te lezen voordat je naar je huisarts gaat. Dan weet je precies wat coeliakie en glutensensitiviteit inhouden en wat je mogelijk te wachten staat.

Lees je van tevoren goed in

Ondanks dat ongeveer 1 op de 100 mensen in Nederland coeliakie heeft, zijn nog niet alle huisartsen er goed bekend mee. Het is niet erg als je huisarts aangeeft er weinig over te weten, voor hem/haar is het ook een leerproces. Daarom is het belangrijk dat je jezelf van te voren goed inleest om sterk in je schoenen te staan wanneer je huisarts je klachten misschien niet meteen herkent als symptomen van coeliakie of glutensensitiviteit.

Meenemen naar het gesprek

Neem een lijstje met je klachten mee naar het gesprek. Zo vergeet je niet alle klachten aan je huisarts te noemen zodat hij/zij sneller een diagnose kan stellen. Als de symptomen fysiek zichtbaar zijn, zoals een opgezette buik of bultjes op je huid, kun je hiervan een foto laten zien.

Ben open en eerlijk in het gesprek

Mogelijk voel je je hopeloos, omdat je vaak vage klachten hebt. Of misschien denk je al zeker te weten waar je klachten door komen. Probeer in alle gevallen het gesprek open in te gaan en geef je huisarts de ruimte om een diagnose te stellen. Hij/zij heeft hier tenslotte voor gestudeerd en wil je misschien eerst op iets anders laten testen. Je kunt natuurlijk wel zelf voorstellen om ook een test te doen voor een tarwe en/of lactose allergie.

Wat als je huisarts je klachten niet serieus neemt?

Helaas lezen we met regelmaat nog verhalen op forums dat huisartsen weigeren te testen op een glutenallergie. Je voelt je dan niet serieus genomen en misschien zelfs wel wanhopig. Geen nood, want je kunt de volgende stappen nog ondernemen om je klachten te laten onderzoeken:

  1. Vraag om een verwijzing voor een MDL (maag-lever-darm) arts. Je hoeft je hierover niet onzeker te voelen en je mag op zo’n moment echt op je strepen gaan staan. Het is namelijk altijd beter om jezelf te laten testen, dan om verder te gaan met vage en pijnlijke klachten.
  2. Als je huisarts je geen doorverwijzing geeft, dan neemt hij/zij je klachten niet serieus en is het misschien tijd om over te stappen naar een andere huisarts!
  3. Ga niet op eigen houtje een strikt glutenvrij dieet beginnen. Hierdoor kan het namelijk komen dat je belangrijke voedingsstoffen mist. Een diëtist kan helpen bij het opstellen van een gezond voedingsplan.
  4. Je kunt zelf contact opnemen met een diëtist. Kies dan een diëtist die is aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging, dan weet je zeker dat hij/zij ervaring heeft met klachten van coeliakie en glutensensitiviteit!
  5. Een diagnose is natuurlijk prettig om te hebben voor jezelf. En wanneer de diagnose is gesteld op coeliakie, dan kun je van je huisarts een officiële verklaring krijgen dat je coeliakie hebt. Deze verklaring is handig om te hebben in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld wanneer je het vliegtuig neemt, of bij het doen van je belastingaangifte.

Uit de glutentest kan natuurlijk ook blijken dat je geen coeliakie hebt. Een mogelijkheid is dan dat je glutensensitief bent. Ook in dat geval kun je naar een diëtist om ervoor te zorgen dat je klachten minder gaan worden.