Wat zijn gluten?

Gluten zorgen voor een luchtige structuur in bijvoorbeeld brood. Gluten zijn een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt, en khorasantarwe (kamut). Meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen bevatten gluten. Ook veel andere (kant-en-klaar) producten bevatten gluten zoals: koekjes, paneermeel, couscous, pasta’s, bindmiddelen, sauzen, soepen, snoep, snacks en kant-en-klaar maaltijden. Zelfs niet eetbare producten, zoals kleurpotloden, kunnen gluten bevatten.

Wat is coeliakie?

Coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie)  of wel glutenintolerantie is een ernstige aandoening. Bij deze mensen zorgt eten met gluten voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en kan het lichaam belangrijke voedingsstoffen niet opnemen. Dit kan zorgen voor erge vermoeidheid, buikpijn, diarree, afvallen en depressie.

Hoeveel mensen hebben glutenintolerantie?

Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen Coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten dat nog niet. Dit komt omdat de klachten vaak vaag zijn, waardoor er niet snel aan glutenintolerantie wordt gedacht. De Nederlandse Coeliakie vereniging pleit en dan ook voor dat huisartsen alerter worden op de symptomen. Hierdoor zal de ziekte Coeliakie eerder worden ontdekt waardoor tijdig de juiste behandeling kan worden ingezet. Wanneer er geen coeliakie kan worden aangetoond, maar er wel klachten ontstaan bij het eten van gluten, praten we vaak over glutensensitiviteit.

Wat is glutensensitiviteit?

Over glutensensitiviteit bestaan veel wilde verhalen. Artsen en onderzoekers zijn het erover eens dat er mensen zijn bij wie geen coeliakie kan worden aangetoond, maar die wél goed reageren op een glutenvrij dieet. Daar is de verzamelnaam glutensensitiviteit voor bedacht.

Hoe weet je of je glutensensitiviteit hebt?

Als alle andere darmaandoeningen uitgesloten zijn, dan zou je last kunnen hebben van glutensensitiviteit. Dit kun je alleen nog maar aantonen door begeleid eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. Men kijkt dan naar de klachten in beide perioden.

Wereldwijd lopen onderzoeken om een diagnosemiddel te vinden. Het kan ook zijn dat het namelijk niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar aan een ander eiwit of een ander stofje in tarwe of graan. En misschien zijn de biopten van mensen bij wie geen coeliakie werd aangetoond, verkeerd geïnterpreteerd en is het toch coeliakie. Het interpreteren van biopten blijft mensenwerk. Eigenlijk weten we dus nog niet precies wat glutensensitiviteit (non celiac glutensensitivity) is. Dit zal in de toekomst met meer onderzoek duidelijk gaan worden. (Bron ncv)

Kunnen glutenhoudende granen vervangen worden door glutenvrije soorten?

De volgende granen en graanachtigen zijn glutenvrij en kunnen een alternatief zijn voor de glutenhoudende granen: teff, maïs, rijst, boekweit, amaranth, quinoa, aardappelmeel, tapioca en haver. Haverproducten, zoals havermeel en havervlokken zijn helaas vaak vervuild met kleine hoeveelheden glutenhoudende granen, zoals tarwe. Haver kan daarom alleen gebruikt worden als hele korrel, in de vorm van zelf gemalen havermeel of zelf geplette havervlokken (eigen graanmolen en vlokkenpletter) of haverproducten met het glutenvrije logo er op.

Wat kun je wel eten zonder gluten?

Voorbeelden van producten die je wel kunt eten zijn: Rijst, amaranth, gierst, quinoa, maïs, teff, zaden, pitten, noten, fruit, groenten, peulvruchten, vlees, vis, eieren, zuivel. Zij het niet bewerkt met een glutenbevattend product natuurlijk.

Hoe voedingsstoffen in granen vervangen?

Vitaminen en mineralen die in granen zitten kun je gemakkelijk opvangen door de andere voedingsmiddelen. Kies voor onbewerkt en vers dan krijg je de meest veelzijdige voedingsstoffen en mineralen binnen.

Waar zijn Glutenvrije producten te koop?

Bij speciale glutenvrij winkels, reform zaken, de supermarkten, gezondheidswinkels en online winkels. En natuurlijk verse producten van YAM op via onze website!

Wil jij weten wat glutenvrij is, wat het met je emotie doet en wat de voordelen zijn, lees dan ons artikel over wat glutenvrij is.

Of heb je net te horen gekregen dat je glutenintolerant of sensitief bent. Je hebt veel last van je darmen of je hebt een andere reden om de gluten uit je eetpatroon te schrappen. Wat jouw reden ook is, zodra je glutenvrij gaat eten kom je een groot aantal obstakels tegen. Kun je die crackers nu wel of niet nemen en bij welk restaurant kan je veilig eten? Niemand houdt van buikpijn, of obstakels. Door je goed voor te bereiden kun je veel obstakels vermijden en met een fijn gevoel op pad gaan. Wij schreven een artikel over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een glutenvrij leven.