Het verschil tussen coeliakie en glutensensitiviteit

Wanneer je je wat meer verdiept in glutenvrij eten, dan vliegen de termen je om de oren. Coeliakie, gluten intolerant, glutensensitief en meer. Maar wat betekent het eigenlijk en wat is het verschil? De meest heftige problemen treden op bij coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij je darmen niet tegen gluten kunnen. Het wordt ook wel glutenintolerantie genoemd. Zelfs sporen van gluten door kruisbesmetting geven al hevige klachten. Coeliakie kan alleen worden getest door de huisarts. Maar het komt helaas ook wel eens voor dat je last hebt van (darm)klachten terwijl artsen na een onderzoek geen glutenintolerantie (coeliakie) of tarwe allergie kunnen ontdekken. Mogelijk heb je dan glutensensitiviteit (non-celiac gluten sensitivity (NCGS)! Wat nu?!

Hoewel de klachten op elkaar kunnen lijken is er één groot verschil. Bij mensen met coeliakie beschadigt de darm wanneer zij gluten binnenkrijgen. Bij mensen met glutensensitiviteit gebeurt dit niet. Daarom is tijdens een onderzoek duidelijk te zien of iemand coeliakie heeft, want de darm en het bloed reageert op gluten.

Symptomen van glutensensitiviteit

Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen of klachten die doen denken aan coeliakie. Dit kunnen onder andere zijn; buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, migraine darm-, huid-, gewrichts- en luchtwegproblemen of vermoeidheid. De symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn en per persoon verschillen. Ben je nog nooit getest en denk je dat je misschien coeliakie of een glutensensitiviteit hebt, doe dan eens onze glutentest!

Na testen blijkt dat je geen coeliakie hebt, wat nu?

In tegenstelling tot coeliakie, kan glutensensitiviteit niet worden getest via de arts. Geen nood, want glutensensitiviteit kan wel worden aangetoond met behulp van een diëtist. Hoe gaat dit in zijn werk? Je bespreekt je klachten met de diëtist en eet vervolgens 6 weken strikt glutenvrij. Na deze 6 weken bouw je je voeding met gluten weer op. De diëtist vergelijkt de klachten in beide periodes om vast te stellen hoe je lichaam hierop reageert. Je klachten zouden namelijk ook ergens anders door kunnen worden veroorzaakt. Een voorbeeld hiervan is FODMAP’s. Dit stofje komt ook voor in glutenbevattende producten, maar komt ook voor in sommige groenten.

Ervaar je klachten? Wij raden je aan om je altijd te laten testen en vervolgens naar een diëtist te gaan. Een diëtist kan namelijk in een verklaring aangeven dat je glutenvrij moet eten. Wanneer je hiervoor een verklaring hebt van een diëtist en aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan mag je mogelijk je dieetkosten aftrekken bij de belasting.

Wij helpen je op weg

Begin jij net met een glutenvrij dieet? Of heb je al veel ervaring met glutenvrij boodschappen doen, maar ben je op zoek naar inspiratie voor nieuwe glutenvrije producten? Wij hebben een handige lijst gemaakt van producten die je zonder problemen in je winkelmandje kunt leggen.