Hoe kom je bij een diëtist?

Ervaar jij typische coeliakie klachten? Ons artikel over de glutentest en de symptomen van coeliakie kan dan behulpzaam zijn. Maar daarnaast raden we je ook altijd aan om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek en een mogelijke diagnose.

Eerst een diagnose…

Je huisarts zal je, wanneer er een vermoeden is dat het om coeliakie gaat, doorverwijzen naar het ziekenhuis. Een Maag-Darm-Lever-arts (MDL-arts) zal je vervolgens verder onderzoeken. Deelt de MDL-arts het vermoeden van je huisarts, dan wordt je bloed getest op antistoffen tegen gluten. Dit bloedonderzoek wordt bij volwassenen altijd gevolgd door een onderzoek van het darmslijmvlies. Hierbij worden kleine stukjes (biopten) uit het slijmvlies van de darmwand gehaald. Bij kinderen wordt alleen een bloedonderzoek uitgevoerd, afhankelijk van de resultaten van de bloedtest en de klachten die het kind heeft. Na het bloedonderzoek en de eventuele darmbiopsie kan de arts een diagnose stellen; coeliakie wordt vastgesteld of uitgesloten.

Is de diagnose coeliakie? Dan maakt de MDL-arts hierna een behandelplan, afgestemd op jou, je klachten en de onderzoeksresultaten. Wanneer er sprake is van beschadigingen aan de darmen dan zal de arts het herstel van je darmen monitoren gedurende een bepaalde periode. Daarnaast zal de arts je doorverwijzen naar een diëtist, patiëntenvereniging en eventueel een maatschappelijk werk(st)er.

…dan naar een diëtist

Een diëtist is een expert op het gebied van voeding en eetpatronen. Kortom, een diëtist is iemand die jou kan je helpen bij een glutenvrij dieet. De diëtist zorgt er bijvoorbeeld voor dat je, ondanks aanpassingen in je eetpatroon, geen belangrijke voedingsstoffen mist. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen die een glutenvrij dieet volgen een tekort aan jodium, vitamine D of vitamine B12 hebben. Daarnaast bestaat er kans op bloedarmoede.

Op onze receptenpagina vind je heel veel inspirerende recepten voor ontbijt, lunch, avondeten, maar ook voor toetjes, drankjes en gebak!

Van intake tot jaarlijkse controle

Om je goed te kunnen helpen, zal de diëtist starten met een intake, waarbij op basis van jouw klachten en diagnose een plan wordt gemaakt over hoe jij een glutenvrij dieet in je dagelijks leven kunt gaan volgen. Glutenvrij eten is een hele omschakeling en de diëtist gaat jou hierbij helpen én je voortgang volgen. Er zullen dus, zeker in het begin, meerdere afspraken plaatsvinden.

De diëtist geeft je advies over het doen van boodschappen en het lezen van etiketten. Ook zul je geïnformeerd worden over de nodige omschakeling in je eigen keuken (ja, heel de voorraadkast moet leeg én schoongemaakt worden!). Daarnaast krijg je heel veel praktische tips, bijvoorbeeld over etentjes bij vrienden, uiteten gaan, glutenvrij eten op vakantie en glutenvrij een verjaardag vieren.

Meer praktische tips vind je op onze pagina over glutenvrij leven.

De ene diëtist is de andere niet!

Een glutenvrij dieet is de enige behandeling van coeliakie. Een diëtist kan je hierbij helpen en ondersteuning bieden. Niet iedere diëtist heeft dezelfde ervaring op het gebied van coeliakie en glutenvrij eten. We raden je daarom aan altijd te kiezen voor een diëtist die de specialisatie coeliakie heeft en/of die aangesloten is bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Diëtisten aangesloten bij de NCV hebben scholing over coeliakie gehad én worden elk jaar bijgeschoold zodat zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van coeliakie en voeding. Op deze pagina vind je een actueel overzicht van het NCV diëtistennetwerk per regio.

Vergoeding voor de diëtist, hoe zit dat?

Bekijk de polis van jouw zorgverzekering om te zien waar je recht op hebt. De basiszorgverzekering vergoedt drie behandeluren van een diëtist per jaar voor coeliakiepatiënten. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je mogelijk meer vergoed door je zorgverzekeraar.

Omdat je een dieet volgt op voorschrift van een arts heb je recht op bepaalde aftrekkosten bij je belastingaangifte. Hiervoor heb je wel een verklaring van de arts nodig. Je kunt je arts of diëtist vragen zo’n verklaring op te stellen.

Volg je ons al op Facebook en Instagram? Daar delen we wekelijks lekkere recepten en handige tips en artikelen.