NIEUW: Wij bezorgen van dinsdag t/m zaterdag veilig en vers bij je thuis!
Nu ook op de waddeneilanden en in België!
Lees meer over de levertijd van onze bestellingen.

Een kijkje in het glutenvrije- en melkvrije leven van Noortje

Noortje houdt van lekker eten, vegetarisch, glutenvrij én melkvrij. Hier weet zij dan ook een feestje van te maken! Op haar blog kan je alles vinden over allergenen (of eigenlijk vind je ze juist niet! ) Van allergievrije recepten tot shop tips en van horeca reviews tot inspirerende small talks met anderen over allergieën. Een inspirerend voorbeeld voor velen! Vandaag geeft zij een kijkje in haar leven in deze blog! Lees je mee?

Sinds wanneer eet je glutenvrij?

Al sinds ik mij kan herinneren ben ik bezig met eten! Dit begon als klein meisje bij een kookclub, als kinderfeestje waren ‘bakkertje-feestjes’ favoriet en ik had diverse bijbaantjes in de ‘food’. Later koos ik logischerwijs voor een studie aan de ‘hotelschool’ en daar had voedingsleer mijn grootste interesse. Ik besloot destijds ervoor om door te studeren: het werd de bachelor ‘Food & Business’. Later heb ik ook nog diverse andere opleidingen gedaan, ik ben bijvoorbeeld gediplomeerd gewichtsconsulent en heb ook een studie gevolgd over orthomoleculaire voeding. Door al die kennis die ik inmiddels had opgedaan over eten, besefte ik me dat het vele ziek zijn door eten, niet normaal was. Toen ik een klein meisje was, werd er nog weinig getest op voedselallergieën, iets wat gelukkig nu gangbaar(der) is. Om die reden kwam ik er eigenlijk pas laat achter dat ik niet tegen gluten en melkproducten kan. Ik eet inmiddels alweer jaren gluten- en melkvrij en merk veel verschil gelukkig.

Op welke manier heeft het invloed op jouw dagelijkse leven?

Omdat ik dus al veel met eten bezig was en praktisch alles zelf maak, was de thuis impact niet zo heel groot. Ik was al jaren vegetariër: als klein kind hield ik al niet van de smaak van vlees en tevens ben ik een enorme dierenvriend. Het enige dierlijke wat ik destijds nog nam, was melk en soms een ei. Het weglaten van de melk was dus vrij simpel. Voor alle glutenbevattende producten heb ik vrij rigoureus alles uit de voorraadlades gehaald. Mijn tip is dan ook bij allergie: vervang ALLES wat je niet meer mag, en ga vervolgens alles vervangen. De frustratie van misgrijpen ‘oh, dit mag ik ook al niet meer’ is dan namelijk in 1 klap weg. Op den duur krijgt alles vanzelf een nieuwe invulling en voelt je glutenvrije leven helemaal niet meer zo afwijkend aan, maar als je jezelf maanden blijft kwellen wel! Buiten de deur vond ik het vaak lastiger, ook dat gaat gelukkig steeds beter!

Sta je zelf graag in de keuken? Zoja, wat maak je dan het liefste?

Ik sta zelf heel graag in de keuken, ik heb niet perse een favoriet gerecht wat ik graag maak. Als je gevoelig bent voor allergie of intolerantie kan je sneller nieuwe overgevoeligheden ontwikkelen, ik eet daarom eigenlijk graag zo gevarieerd mogelijk en niet dag in dag uit hetzelfde! Hierdoor ben je tevens verzekerd van een gevarieerd voedingspatroon waarbij je alle vitaminen en mineralen binnen krijgt. Alles wat ik maak is vegetarisch en 99% van de tijd plantaardig/vegan!

Welk glutenvrij recept is jou op jouw lijf geschreven?

Wanneer ik zelf glutenvrije producten maak, zijn het vaak lekkere zoete snackjes zoals blissballs van dadels, of andere baksels van Medjoul dadels. Of hartige hapjes voor bij de borrel, bijvoorbeeld zelfgemaakte crackers en ‘kaasjes’. Lekkere gezonde snackjes maken vind ik het leukste: zowel zoet als hartig! Ik was onlangs jarig, toen waren alle taartjes glutenvrij: op de foto zie je een taartje wat ik qua vulling zelf heb gemaakt (kokos met cacao) maar voor de bodem en topping had ik YAM producten gebruikt: een bodem van gevuld speculaas en topping van verkruimelde speculaasjes! Op de achtergrond zie je de YAM cake nog shinen op de etagère! De taart viel in de smaak en was in een mum van tijd klaar!

 

Welke producten zijn voor jou een must have om in huis te hebben?

Een must have in huis vind ik Yam desem en Yam rozijn. Mijn favoriete moment van de dag is ontbijten met een vers geroosterde desem broodje van Yam! Ik probeer er altijd een feestje van te maken! Op de foto zie je 1 van mijn favoriete Yam momentjes: 3 stukjes Yam desem brood met 1) zelfgemaakte humus, blauwe bessen, chia zaden en cressen 2) plakje vegan kaas met versgemalen peper en broccocress 3) zonnebloempittenpasta, avocado, hennepzaden, pompoenpitten en cressen! Soms neem ik rond koffietijd bij de koffie graag een plakje rozijnenbrood, mmm!

 

Wat is jouw YAM tip voor de lezers?

Mijn Yam tip voor de glutenvrije lezers is ‘leer over eten en maak het leuk’. Het is altijd leuk en nuttig om weer nieuwe feitjes te leren en echt handig als je vanwege allergie goed op de hoogte bent! Je zult dan meer te weten komen over volwaardige voeding/producten en kan op zoek naar voor jou passende recepten. Niet iedereen is een keukenprins(es), maar het kan ook al heel simpel! En kant & klaar inkopen kan natuurlijk ook, echter ook dan is het fijn om te weten waar je op moet letten! Bv. het Yam desem brood is echt een healthy verademing t.a.v. veel glutenvrij brood, dat weet je als je weet waarop je moet letten!

Ben je benieuwd naar de website van Noortje laat je dan vooral inspireren!