Monchoutaart past bij iedere gelegenheid. Als traktatie op een verjaardag of zomaar lekker voor bij de koffie.
Dit heb je nodig
- 200 gr YAM speculaas (= 2 pakjes)
- 60 gr ongezouten boter, in klontjes, plus wat extra om in te vetten
- 600 gr kwark
- 200 ml crème fraîche
- 50 gr fijne kristalsuiker (zoetstof is ook mogelijk)
- 2 zakjes vanillesuiker
- snufje kaneel
- 3 eieren
- 1 el ahornsiroop
Voor de kersentopping
- 2 doosjes bevroren kersen of 2 blikjes kersen
- 2 eetlepels Ahorn siroop
- 1 eetlepel maïzena
- water
Bereiding van de taart
- Verwarm de oven op 160 graden
- Vet de taartvorm in met boter
- Verkruimel de speculaasjes in een keukenmachine, blender of met een deegroller en doe ze in een kom
- Smelt de boter in een klein pannetje op laag vuur en voeg dit in de kom bij de speculaas kruimels. Meng dit goed door elkaar.
- Doe het speculaasmengsel in de vorm en duw dit goed aan tot je een gelijkmatige laag hebt.
- Pak een grotere kom en klop de kwark, crème fraîche, suiker, vanille suiker, kaneel en snufje zout door elkaar tot het goed gemengd is.
- Voeg al roerend de eieren één voor één toe en voeg vervolgens 1 el ahornsiroop toe
- Schenk het beslag in de taartvorm en bak dit 45 minuten in de oven
- Haal de taart uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen
- Maak vervolgens de randen los van de taartvorm met een mes en zet de taart in de koelkast
Bereiding van de topping
- Giet het vocht van de kersen in een pannetje
- Breng dit even aan de kook met 1 el maizena, blijf goed roeren om klontjes te voorkomen
- Als je stevige dikte hebt bereikt voeg je de kersen toe en meng je het door elkaar
- Giet het mengsel over de taart en laat deze minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen voor je de taart serveert
Tip
Voor de bodem van deze monchoutaart maken wij gebruik van YAM Speculaas. Bekijk hier waar je YAM speculaas kunt kopen.
En nu met een kopje koffie genieten van een stukje heerlijke monchoutaart. Eetsmakelijk!