Het wordt nu toch écht kouder en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van… stamppot! Deze gezondere variant met zoete aardappel, pompoen, geitenkaas, bietjes, tijm en croutons van YAM donker meerzaden is een heerlijke twist op de oer Hollandse stamppot!
Maak zelf glutenvrije croutons!
Een stammpot zonder vlees maar toch met een bite. Deze stamppot met zoete aardappel laat zien dat het mogelijk is. Je hebt vast nog wel een (oude) YAM boterham in huis waarmee je de croutons kan maken. Niet alleen lekker voor over de stamppot maar ook lekker om over een salade te strooien of bij een zelfgemaakte soep!
Ingredienten:
- 3 zoete aardappelen
- 400 g pompoenblokjes
- 200 g bietjes
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes verse tijm
- 50 g zachte geitenkaas
- 2 YAM donker meerzaden boterhammen
Bereiding:
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken.
- Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappels, de pompoenblokjes samen met een snuf zout in zo'n 15 minuten gaar (check met een vork of je er al doorheen kunt prikken).
- Snijd onderdtussen de bietjes in kleine stukjes, zo groot als een dobbelsteen.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan, pers het teentje knoflook hierin en voeg na 2 minuten de bietjes toe.
- Rits de tijm en voeg die ook toe, bak het geheel dan nog zo'n 5 minuten.
- Giet de aardappels en de pompoen af en prak het geheel met een stamper tot een grove puree. Breng op smaak met peper en en eventueel wat zout.
- Schep hier de bietenblokjes doorheen en strooi er de geitenkaas overheen.
- Snijd reepjes van het YAM donker meerzaden brood en snijd hier weer blokjes van. Verhit een pan met een scheutje olie of een beetje boter en bak hier de croutons mooi bruin in.
- Strooi deze over de stamppot en geniet!